Η εποχική γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι οι κυριότεροι παθογόνοι παράγοντες που ευθύνονται για την πλειοψηφία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί στο DailyPharmaNews με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι δύο ιοί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
«Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί επιτίθενταιμε δριμύτητα. Ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι δύο ιοί πουθα μας απασχολήσουν ιδιαίτερακαι τον φετινό χειμώνα.
Η εξάπλωση τους ευνοείται από το συνωστισμό, τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από εργασία σε κλειστούς χώρους και τις κοινωνικές συναναστροφές. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού και διασποράς αυτών των ιών.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Γρίπη
Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Στην τυπική της μορφή, η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, κακουχία.
Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Στις άτυπες μορφές της η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί ως μπούκωμα ή συνάχι. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων καιιντερφερονών, κινητοποίηση σπλήνα και λεμφοκυττάρων.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
Ο RSV είναι ένας ιός που προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, προκαλώντας συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτού του κρυολογήματος.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά ευαίσθητοι ενήλικοι ενδέχεται να προσβληθούν επίσης με σοβαρά συμπτώματα.
Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες αναρρώνουν σε μία έως δύο εβδομάδες. Παρά ταύτα η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί ταχέως σε 1-2 ημέρες και να επεκταθεί στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα, συριγμό, ανορεξία, δύσπνοια, ασθματική κρίση.
Τρόποι μετάδοσης των ιών και ομάδες υψηλού κινδύνου
Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Σοβαρές επιπλοκές ενδέχεται να προκαλέσουν και οι δύο ιοί όπως ωτίτιδα, μικροβιακές επιμολύνσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέτρα πρόληψης
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι οι πάγκοι κουζίνας και μπάνιου, πόμολα, κοινόχρηστα αντικείμενα είναι καθαρά.
• Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
• Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με πάσχοντες.
• Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις εποικισμού.
• Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
• Να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
• Να απέχετε από το κάπνισμα.
• Φροντίστε για την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του ύπνου σας.
• Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή.
• Προληπτικοί εμβολιασμοί για γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό εφαρμόζονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου».