Ο πόνος που εμφανίζεται στον αυχένα, ή αλλιώς αυχεναλγία, είναι μια συχνή σε εμφάνιση κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης εξηγεί ποιες αιτίες κρύβονται συνήθως πίσω από τον πόνο στον αυχένα και ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάλογα με την αιτία.
«Ο αυχενικός πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών διαφορετικών τραυματισμών και πολλών ιατρικών καταστάσεων. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο καθώς εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 3 ανθρώπους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες παρά στους άνδρες και η πιθανότητα να εμφανιστεί αυξάνεται με την ηλικία.
Η αυχεναλγία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και να μειώσει την ποιότητα ζωής του εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Οι πιθανές αιτίες του πόνου στον αυχένα
Πολλά διαφορετικά ιατρικά ζητήματα και τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυχεναλγία περιλαμβάνουν:
• Γήρανση: Εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η σπονδυλική στένωση μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος και η κίνηση μπορεί να οδηγήσουν σε εκφύλιση του δίσκου της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας κήλη δίσκου ή τσιμπημένο νεύρο.
• Τραυματισμός: Τραύμα από ξαφνική αναγκαστική κίνηση του αυχένα ή του κεφαλιού και ανάκαμψη προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να προκαλέσει έντονη αυχεναλγία. Οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι δίσκοι, οι σπονδυλικές αρθρώσεις και οι ρίζες των νεύρων στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τραυματισμούς.
• Ψυχικό στρες: Η σύσφιξη των μυών του λαιμού λόγω έντασης προκαλεί συνήθως πόνο στον αυχένα και δυσκαμψία.
• Φυσική καταπόνηση: Η υπερβολική χρήση των μυών του λαιμού κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ενεργειών ή επίπονων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο.
• Καταστάσεις που επηρεάζουν την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης: Η κακή στάση του σώματος, το υπερβολικό βάρος, ή οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες μπορούν να επηρεάσουν τη στάση της σπονδυλικής στήλης και να συμβάλουν στον πόνο στον αυχένα.
• Αναπτύξεις μαζών: Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μάζες συμπεριλαμβανομένων όγκων, κύστεων και οστικής μάζας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.
• Άλλες παθήσεις όπως μηνιγγίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρκίνος.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον αυχένα
Η θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης. Οι τυπικές θεραπείες αυχεναλγίας περιλαμβάνουν:
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής και μυοχαλαρωτικά που βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης.
• Φυσικοθεραπεία, με ασκήσεις για τέντωμα και ενδυνάμωση μυών και τενόντων στον αυχένα.
• Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS), η οποία μειώνει τον πόνο διαταράσσοντας το σήμα πόνου με ένα ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλού επιπέδου που εφαρμόζεται στο δέρμα κοντά στα νεύρα που προκαλούν τον πόνο.
• Ενέσεις στεροειδών κοντά στις ρίζες των νεύρων για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
• Χειρουργική επέμβαση, με κυριότερες την σπονδυλοδεσία, την ενδοσκοπική δισκεκτομή και την ελάχιστα επεμβατική δισκοπλαστική με gel.