«Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί την τελευταία τριετία, κάνει πάρτι στην αμερικανική ήπειρο, βγάζει νέα υποστελέχη, δοκιμάζει προσαρμογές σε νέα είδη όντων, εξολοθρεύει μαζικά πτηνά, σκοτώνει κάποια είδη θηλαστικών, «αναζητεί» το κατάλληλο «δοχείο ανάμιξης» όπου θα συναντήσει άλλα στελέχη γρίπης, θα ανταλλάξει υλικό μαζί του οδηγώντας σε νέο στέλεχος, απέναντι στο οποίο οι άνθρωποι περιορισμένη ανοσία θα έχουν».
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον παθολόγο, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργο Παππά, ο οποίος μία μέρα μετά τον πρώτο θάνατο ανθρώπου (65χρονου με υποκείμενα νοσήματα) που σημειώθηκε στις ΗΠΑ από τη γρίπη των πτηνών, επισημαίνει ότι κάποιοι συνεχίζουν να υποτιμούν τον ιό και τον κίνδυνο και να μην βλέπουν την επιτάχυνσή του. «Βασίζονται στο ότι δεκάδες εργαζόμενοι σε εκτροφεία βοοειδών κόλλησαν εντός του 2024 στις ΗΠΑ και το πέρασαν ήπια, με επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα από το αναπνευστικό. Αγνοούν, ενίοτε ηθελημένα, ότι αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν νέοι υγιείς ενήλικες. Ακόμη και το CDC φρόντισε στην ανακοίνωση του θανάτου του 65χρονου ατόμου να τονίσει πως “είχε υποκείμενα”. Κάτι θυμίζει αυτό». Εκτός αν αποφασίσαμε ότι άτομα με 65 ετών με διαβήτη π.χ. είναι αναλώσιμα, όπως και 13χρονα κορίτσια με παραπανίσια κιλά, σχολίασε σκωπτικά ο κ. Παππάς, προδήλως υπαινισόμενος την περίπτωση 13χρονου κοριτσιού με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και ήπιο άσθμα, στον Καναδά, το οποίο χρειάστηκε διασωλήνωση και νοσηλεία επί εβδομάδες στην εντατική.
Όσο περισσότερα είδη εκτίθενται, τόσο περισσότερες προοπτικές ανοίγονται για τον ιό
Σύμφωνα με τον κ. Παππά αυτή την στιγμή στην Βόρειο Αμερική κυκλοφορούν διάφορα υποστελέχη της Η5Ν1. «Το ένα κοντεύει να εξολοθρεύσει την γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ (>60% των κοπαδιών βοοειδών της Καλιφόρνια, έχουν μολυνθεί- σε πολλές πολιτείες ως γνωστόν δεν γίνεται έλεγχος, ή επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους να αρνηθούν τον έλεγχο), ενώ άλλο, ονόματι D1.1, είναι αυτό που ενέχεται στην βαριά νόσηση της κοπέλας και τον θάνατο του 65χρονου. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των υποστελεχών είναι ότι παρουσιάζουν μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό φιλικότερο σε θηλαστικά, κι όσα περισσότερα θηλαστικά προσβάλλονται τόσο περισσότερο έδαφος υπάρχει για να εμφανιστούν μεταλλάξεις που να επιτρέπουν την προσβολή του ανθρώπινου αναπνευστικού, την επαρκή μετάδοση μέσω του αέρα από θηλαστικό/ άνθρωπο σε θηλαστικό/ άνθρωπο, και το ξεγέλασμα της ανοσολογικής απάντησης των θηλαστικών (το είδαμε σε γάτες που τις ισοπέδωσε κυριολεκτικά, μέχρι θανάτου, ο ιός). Δεν είναι μία αυτή η μετάλλαξη, πολλές μπορεί να το επιτρέψουν. Και μπορεί να τρέξουν, να εμφανιστούν αυτές οι μεταλλάξεις πάνω στον άνθρωπο που νοσεί.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με Η5Ν1, τόσο περισσότερο πεδίο προσαρμογών, δοκιμών και μεταλλάξεων, θα βρίσκει ο ιός. Αλλά μπορεί να μην χρειαστεί να πετύχει τζάκποτ μεταλλάξεων ο ιός, μπορεί να δανειστεί από άλλους ιούς γρίπης κάποια στοιχεία, όπως αυτούς της εποχικής γρίπης. Απλά πρέπει να συνυπάρξουν κάπου. Μπορεί να είναι ο άνθρωπος «δοχείο ανάμιξης|» Μπορεί. Όπως και οι μαστοί των αγελάδων. Όπως και οι γάτες, που νοσούν βαριά από την τρέχουσα Η5Ν1, αλλά μπορούν να κολλήσουν και την εποχική γρίπη των ανθρώπων. Όσο περισσότερα είδη εκτίθενται, τόσο περισσότερες προοπτικές ανοίγονται για τον ιό».
Το άλμα που έκανε η Η5Ν1 εντός του 2024 ήταν τεράστιο και απρόβλεπτο
Όπως σημειώνει ο κ. Παππάς Το 2025 θα είναι χειρότερο από το 2024, επειδή το άλμα που έκανε η Η5Ν1 εντός του 2024 ήταν τεράστιο και απρόβλεπτο. «Επειδή βρήκε ένα μεγάλο νέο μέτωπο επαφής με τους ανθρώπους και εξελικτικών προσαρμογών. Επειδή δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το μέτωπο, καθώς η δημόσια υγεία στις ΗΠΑ στρουθοκαμηλίζει. Επειδή η νέα ηγεσία υγείας των ΗΠΑ έχει δώσει δείγματα υποτίμησης τέτοιων έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων, για να το πούμε ευγενικά. Επειδή ακόμη δεν έχουμε επικοινωνήσει επαρκώς την τεράστια ανάγκη να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη, όσοι επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πτηνά. Επειδή το ευρύτερο κοινό κατακλύζεται από ψευδείς συναγερμούς συνεχώς».
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι μία μέρα μετά το θάνατο του 65χρονου στη Λουιζιάνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δια της εκπροσώπου του Μάργκαρετ Χάρις, ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Μάλιστα η Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ότι ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο δημιουργεί μια μικρή ανησυχία, κυρίως όμως για όσους εργάζονται σε βιομηχανίες ζώων, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται καλύτερα.