Το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Hope Blooms» απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Η ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Μαθήματα Ζωής» διοργανώνουν τρίμηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης αποκλειστικά για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με τίτλο: «Hope Blooms: Πρόγραμμα επιμόρφωσης στη συμβουλευτική για τις σπάνιες παθήσεις και τη διαχείριση της απώλειας». Επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος είναι η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, CT, Thanatologist.
Στόχοι του προγράμματος «Hope Blooms»
Το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικές πτυχές της διαχείρισης του σπάνιων ασθενειών, ξεκινώντας με την κατανόηση των βασικών εννοιών και του ψυχοκοινωνικού αντίκτυπου που έχει στην ψυχική και κοινωνική ζωή του παιδιού και της οικογένειας του.
Εξετάζονται οι τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας με παιδιά και οικογένειες, καθώς και η κατανόηση της παιδικής ανάπτυξης και των μηχανισμών αντιμετώπισης. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην υποστήριξη των οικογενειών και τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας.
Οι θεραπευτές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν στρατηγικές αυτοφροντίδας, ενώ η εποπτεία και η υποστήριξη από ομότιμους βοηθούν στη διαχείριση δύσκολων περιστατικών. Μέσα από μελέτες περιπτώσεων και παιχνίδια ρόλων, οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν τις θεωρητικές γνώσεις τους.
Η ψυχολογική υποστήριξη στις σπάνιες ασθένειες γίνεται μια γέφυρα ανάμεσα στον ασθενή, την οικογένεια, την κοινωνία και μεταμορφώνει την εμπειρία όσων εμπλέκονται. Της δίνει τα εργαλεία ώστε να μην παραμείνει μια παθητική κατάσταση αλλά να γίνει μια εμπειρία ανθεκτικότητας. Η κατανόηση της μοναδικότητας κάθε ασθένειας είναι το πρώτο βήμα προς την παροχή ουσιαστικής ψυχολογικής υποστήριξης. Η εκπαίδευση δίνει τα εργαλεία για αυτό.
Το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2025 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2025. Περιλαμβάνει 60 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και 40 ώρες πρακτικής εργασίας στην ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία και στην Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδας.
Το κόστος συμμετοχής είναι 720 € (ειδικές τιμές για μεταπτυχιακούς φοιτητές και εργαζομένους σε φορείς ασθενών). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
H δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντοπούλου στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ.Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωσταντακοπούλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές ΊδρυμαΑθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. LemosFoundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic InitiativeCanada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το HelidoniFoundation, και το Ίδρυμα Μποδοσσάκη.
Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα “HopeBlooms”, επικοινωνήστε στο info@karkinaki.grκαι στο 210 7499306 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 -17:00), για
περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημέρα Γνωριμίας του προγράμματος, την διαδικασία συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, την θεματολογία του προγράμματος και τις ημερομηνίες διεξαγωγής του.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις Σπάνιες Παθήσεις
Οι Σπάνιες Παθήσεις προσβάλλουν σήμερα το 3,5% με 5,9% του παγκόσμιου πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ένα Σπάνιο Νόσημα. Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται πως στην Ελλάδα νοσούν περίπου 350.000 με 600.000 συνάνθρωποί μας και πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη.
Το 50% των Σπάνιων Ασθενειών προσβάλλει παιδιά, με το 30% των παιδιών αυτών να πεθαίνει μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ σχεδόν το 50% των ασθενών με Σπάνια Νοσήματα είναι αδιάγνωστοι, ή παραμένουν για χρόνια με λανθασμένες διαγνώσεις, ζώντας μία μακροχρόνια «Διαγνωστική Οδύσσεια», η οποία μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 30 έτη, έως και όλη τους τη ζωή.
Οι Σπάνιες Ασθένειες όχι μόνο έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή θνησιμότητα, αυξημένη νοσηρότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή, αλλά και αυξημένη ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση για την οικογένειά του, γι’ αυτό και κρίνεται άκρως αναγκαία η ολιστική αντιμετώπισή τους.