Το φαγητό από μόνο του δεν προκαλεί ή αποτρέπει την ακμή, αλλά σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της και άλλες που βοηθούν το δέρμα μας να παραμένει υγιές. Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed. Πάμε να δούμε λοιπόν τα do’s και τα don’ts της ακμής:
Don’ts: Τροφές που θέλουμε να περιορίσουμε
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη:
Άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά
Γλυκά και ζαχαρούχα ποτά: ζαχαρωτά, κέικ, σοκολάτα, μπισκότα, ζάχαρη, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, ζαχαρούχα αθλητικά ποτά, χυμοί κ.λπ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της ακμής.
Κι αυτό γιατί όταν αυξάνεται η γλυκόζη αίματος, το σώμα μας απελευθερώσει ινσουλίνη και ορμόνες, (π.χ. αυξητικός παράγοντας IGF-1) ο οποίες αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες μας!
Γαλακτοκομικά προϊόντα:
Γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.λπ.
Επεξεργασμένα τρόφιμα:
Junk food, κατεψυγμένα γεύματα, δημητριακά με ζάχαρη, πατατάκια, γεύματα φούρνου μικροκυμάτων, λευκό ψωμί κ.λπ.
Do’s: Τροφές που συμβάλουν στην μείωση της ακμής
Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή σύνθετους υδατάνθρακες:
Προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (αντιφλεγμονώδη δράση)
Λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα, σκουμπρί κ.α.), καρύδια, λιναρόσπορος, σπόροι chia κ.α.
Τροφές υψηλές σε συγκεκριμένα συστατικά:
Ψευδάργυρο: μοσχάρι, γαλοπούλα κολοκυθόσπορος, κάσιους, φακές, θαλασσινά (στρείδια, καβούρι, γαρίδες), γιαούρτι, γάλα
Βιταμίνη Α: συκώτι, γλυκοπατάτα, καρότο, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές κ.α.
Αντιοξειδωτικά: φρούτα, λαχανικά και τροφές όπως κόκκινο κρασί, ρίγανη, πράσινο τσάι, μύρτιλα, καρύδια κ.α.
Γι αυτό μην απογοητεύεσαι, εστίασε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (απόφυγε κάπνισμα, αλκοόλ, κοιμήσου αρκετά), φρόντισε τον εαυτό σου, και περιποιήσου το δέρμα σου σύμφωνα με τις συστάσεις ενός ειδικού δερματολόγου.