Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε το έκζεμα. Ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος, κυρίως αυτές που έχουν προφλεγμονώδη δράση. Επιλέξτε τρόφιμα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σας και σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή.
Η ατοπική δερματίτιδα, ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, είναι μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση και να διατηρήσετε μια καλή διατροφική ισορροπία. Πως επιτυγχάνεται αυτό;
- Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης
- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά
- Αποφύγετε ή μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Προτιμήστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ( φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ) και περιορίστε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
- Μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ημερησίως
- Αποφύγετε το αλκοόλ
- Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά
- Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό και αποφύγετε τα τηγανιτά και τα ψητά φαγητά στα κάρβουνα
- Χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα μπαχαρικά και βότανα και αποφύγετε ή μειώστε το αλάτι
- Ακολουθείστε μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
-Βιταμίνη Α: μουρουνέλαιο, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη, κρόκος αυγού.
– Βιταμίνη C: φρούτα και λαχανικά (εσπεριδοειδή, κόκκινα φρούτα και μούρα, κεράσια, ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές).
-Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, συκώτι, βούτυρο, λίπος γάλακτος, αυγά (κρόκος).
-Βιταμίνη Ε: φυτικά έλαια (σόγια, καλαμπόκι, ηλίανθος, ελαιώδη φρούτα (αμύγδαλα, φουντούκια κ.λπ.), σπόροι (ηλίανθος κ.λπ.), μικρόβια ολικής αλέσεως.
-Ψευδάργυρος: στρείδια, μοσχαρίσιο συκώτι, βοδινό κρέας, όσπρια (φακές και λευκά φασόλια), πράσινα λαχανικά (ιδιαίτερα το μπρόκολο), ψωμί ολικής αλέσεως.
– Σελήνιο: αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, ψάρια, θαλασσινά.