Γενικά, συστήνεται περιορισμός ή αποφυγή τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες κατά την διάρκεια της οξείας φάσης ή ακόμα και η μείωση χρήσης φαρμάκων όπου είναι εφικτό. Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
Οξεία Φάση
Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα (οξεία φάση ή ύφεση) τότε καλό είναι να αποφεύγεις τα τρόφιμα με υψηλό πουρινικό περιεχόμενο (100-1000mg πουρινικού αζώτου ανά 100g τροφής):
- Σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, μύδια
- Νεφροί, μυαλά, καρδιά
- Χήνα, πέρδικα, παράγωγα κρέατος, ζωμός κρέατος
- Αυγοτάραχο
Φάση Ύφεσης
Εάν πάσχεις από ουρική αρθρίτιδα, παρόλα αυτά βρίσκεσαι σε περίοδο ύφεσης τότε μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα με μέτριο πουρινικό περιεχόμενο (9-100mg πουρινικού αζώτου ανά 100g τροφής). Συνήθως επιτρέπεται να καταναλώνεις μέχρι 60-90g (1 μερίδα) κρέατος, ψαριού ή πουλερικών και ½ φλιτζάνι λαχανικών (1 μερίδα):
- Κρέας, ψάρι, πουλερικά
- Θαλασσινά (εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν στα τρόφιμα υψηλού πουρινικού περιεχομένου)
- Λαχανικά, σπαράγγια, μανιτάρια, αρακάς, σπανάκι
- Φακές, φασόλια
Τρόφιμα με αμελητέο Πουρινικό Περιεχόμενο
- Ψωμί, κράκερς, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά
- Βούτυρο, μαργαρίνη
- Κέικ, μπισκότα, σοκολάτα, ζελέ, παγωτό, ζάχαρη, γλυκά
- Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στα τρόφιμα μέτριου πουρινικού περιεχομένου) και φρούτα
- Ελαιόλαδο, ελιές
- Ξηροί καρποί
- Αβγά, γάλα
- Καφές, βότανα
- Καρυκεύματα, αλάτι
Επιπλέον, συστήνεται:
- Αυξημένη κατανάλωση υγρών (3lt/ημέρα)
- Δίαιτα σχετικά αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και μειωμένη σε λίπος
- Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα της μπύρας
- Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C ή χρήση συμπληρωματικού σκευάσματος