Αντιδράσεις από φαρμακοποιούς έχει προκαλέσει η πρόσφατη απένταξη φαρμακευτικών σκευασμάτων με κωδεϊνη από τα αποζημιούμενα φάρμακα. Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα είναι μέρος ενός γενικότερου προβληματισμού με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να δηλώνει μιλώντας στο DailyPharmaNews ότι στην ουσία εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσει κανείς είναι στο να μη φεύγουν φάρμακα από τη θετική λίστα. «Για ποιο λόγο να αυξάνουμε συνεχώς την αρνητική λίστα φαρμάκων; Στερούμε έτσι το φάρμακο μέσω του ασφαλιστικού φορέα από τον Έλληνα ασθενή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. & LONALGAL tb.απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα προκάλεσε την αντίδραση πολλών φαρμακοποιών που σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράστηκε δημόσια.
Η αντίδραση εστιάζεται στο ότι μετά την απένταξη των συγκεκριμένων φαρμάκων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων φαρμάκων οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Όπως αναφέρεται σε μία από τις ανακοινώσεις που υπήρξαν για το εν λόγω θέμα από πλευράς φαρμακοποιών «Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.
Θυμίζουμε επίσης ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.
Γι’ αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.
Τέλος θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.
Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας.
Η Κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».
Υπάρχει συγκεκριμένη συνολική πρόταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας βλέποντας το θέμα σφαιρικά κι όχι μεμονωμένα με τον Πρόεδρο κ. Βαλτά να είναι απόλυτα σαφής: «Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα φάρμακο στην αρνητική λίστα! Όλα τα φάρμακα πρέπει να αποζημιώνονται αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί λύση σε περιπτώσεις πολύ φθηνών φαρμάκων, όπως της συγκεκριμένης λίστας, που περιλαμβάνει παυσίπονα / αντιφλεγμονώδη δισκία, σκευάσματα μαγνησίου, ορισμένα κολλύρια που η τιμή τους κυμαίνεται από 1,5 ευρώ έως και 2-3 φάρμακα λίγο πάνω από τα 5 ευρώ, και να δοθεί μία ικανοποιητική αύξηση για να παραμείνουν στη θετική λίστα».
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι δεν πρόκειται για ογκολογικά φάρμακα. Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι για φάρμακα ογκολογικά, νευρολογικών ενδείξεων καθώς και για ορφανά φάρμακα και φάρμακα ορισμένων άλλων κατηγοριών δεν επιτρέπεται να μπουν στην αρνητική λίστα, και τα κριτήρια αυτά ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης. Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να πάρουν παυσίπονα, συνταγογραφημένα από τον ιατρό τους, και συνήθως η επιλογή των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν είναι η πρώτη επιλογή. Ανήκουν σε κάθε περίπτωση στην κατηγορία των παυσίπονων / αναλγητικών κι όχι των ογκολογικών φαρμάκων.
Ο κ. Βαλτάς θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις σε κάποια πολύ φθηνά φάρμακα έτσι ώστε αυτά να παραμείνουν στην ελληνική αγορά καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δύο λύσεις: Ή τα βάζουν στην αρνητική λίστα ή εάν δεν τα εντάξουν στην αρνητική λίστα, τα αποσύρουν τελείως από την ελληνική αγορά και τότε έχουμε όχι μόνο ελλείψεις αλλά και τον πολλαπλασιασμό – που μπορεί να φτάσει και 10 ή και 15 φορές παραπάνω- της τιμής των ίδιων φαρμάκων που θα εισαχθούν μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) επιβαρύνοντας τελικά πάρα πολύ τις τσέπες των ασθενών.