Τα οφέλη που απορρέουν από τη φαρμακευτική καινοτομία για τους ασθενείς, τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, ανέδειξε σε συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca για την Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα. Τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο που θα αναγνωρίζει την πραγματική αξία των καινοτόμων φαρμάκων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, ενώ αναφερόμενη στις προκλήσεις του κλάδου στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από ευρωπαϊκούς μέσους όρους, το χρηματοδοτικό έλλειμμα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
«Η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως μια στρατηγική επένδυση στον ασθενή, στη δημόσια υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή», επισήμανε η κ. Χουλιάρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας PHSSR της AstraZeneca, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το London School of Economics και το World Economic Forum, υπό τον τίτλο «Acting Early on NCDs».
Επένδυση στην Καινοτομία
Η AstraZeneca προγραμματίζει την ανάπτυξη κατά 90% νέων φαρμάκων για θεραπείες ακριβείας, επιδιώκοντας μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση των ασθενειών έως το 2030. Υπολογίζεται ότι θα εισαχθούν στην αγορά 20 νέα φάρμακα. Για την περίοδο 2025-2027, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για 10 νέα φάρμακα και 53 θεραπευτικές ενδείξεις, τα οποία θα είναι εμπορικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.
Ο Ρόλος της Ψηφιακής Τεχνολογίας
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει ως στόχο την ταχύτερη διάθεση των νέων φαρμάκων στους ασθενείς, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη, όπως:
· Επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων θεραπειών.
· Βαθύτερη κατανόηση των ασθενειών.
· Ακριβέστερη πρόβλεψη της επιτυχίας των κλινικών δοκιμών.
· Βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών σε όλα τα στάδια, από την έρευνα έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση.
· Αποτελεσματικότερη διαδικασία παραγωγής, διανομής και πρόσβασης στα φάρμακα.
Η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Το Αποτύπωμα της AstraZeneca στην Ελλάδα
Το 2023, η AstraZeneca σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζόμενους, εκ των οποίων το 90% είναι υψηλής εξειδίκευσης. Η εταιρεία υποστηρίζει έμπρακτα τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το σύστημα υγείας. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο για κλινικές έρευνες της AstraZeneca, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Από το 2020 έως σήμερα, έχουν διεξαχθεί 55 κλινικές μελέτες και 7 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης, προσφέροντας νέες ελπίδες στους ασθενείς. Αυτές οι πρωτοβουλίες, πέρα από την άμεση συνεισφορά τους στην υγεία, ενισχύουν και την τοπική ερευνητική κοινότητα και την καινοτομία.
Οι προκλήσεις στην Ελλάδα
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, οι υποχρεωτικές επιστροφές που η Φαρμακευτική Βιομηχανία οφείλει να καταβάλει στο κράτος εξακολουθούν να βρίσκονται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από ευρωπαϊκούς μέσους όρους, το χρηματοδοτικό έλλειμμα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική στρέβλωση του συστήματος. Ο κατακερματισμός του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε διαφορετικά κανάλια, οι μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος των επιστροφών ανά κανάλι, καθώς και η αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων που επικεντρώνεται κυρίως στην τιμή τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα σημαντικά οφέλη τους για τους ασθενείς και τις πιθανές εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας, αποτελούν επιπλέον ενδεικτικά προβλήματα.
Καινοτομία ως Επένδυση
Σε μια ελληνική αγορά με περιορισμένους πόρους και προκλήσεις στη φαρμακευτική καινοτομία, η AstraZeneca επιδιώκει την υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου, το οποίο θα:
· Διασφαλίζει την πρόσβαση και τη χρηματοδότηση για καινοτόμες θεραπείες.
· Ενισχύει τις επενδύσεις στην έρευνα.
· Αντιμετωπίζει τη φαρμακευτική καινοτομία ως επένδυση στη δημόσια υγεία και την οικονομία, αντί για ένα επιπρόσθετο κόστος.
Η Πρωτοβουλία PHSSR
Η AstraZeneca στηρίζει την πρωτοβουλία PHSSR (Partnership for Health System Sustainability and Resilience), η οποία στη δεύτερη φάση της επικεντρώνεται στη διαχείριση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (NCDs). Στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η διάσωση ζωών, ενώ παράλληλα μειώνεται η χρήση των υγειονομικών πόρων μέσω της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης.
Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε ως απάντηση στην κρίση που ανέδειξε η πανδημία COVID-19. Σε συνεργασία με το London School of Economics και το World Economic Forum, το PHSSR δημιουργήθηκε για την αναζήτηση πρακτικών λύσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Στην Ελλάδα, η AstraZeneca ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Αθανασάκη και την ομάδα του. Από αυτή την προσπάθεια προέκυψαν 23 σημαντικές διαπιστώσεις και προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.
Στη δεύτερη φάση του εγχειρήματος, 25 ειδικοί συνεργάζονται για να αναλύσουν τις υφιστάμενες στρατηγικές πρόληψης στην Ελλάδα, να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, και να προτείνουν σαφείς, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια υγεία και θα εξοικονομήσουν πολύτιμους υγειονομικούς πόρους.