Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Από τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν οι πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών στη διάθεσή τους τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν έλεγχο μέσα από ένα ειδικό τεστ που θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία και το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουν, έναν καρκίνο στο παχύ έντερο.
Σύμφωνα με το ένθετο Υγείας της ΕΡΤ, self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο όπως αναφέρεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Η εξέταση θα γίνεται με ένα ειδικό τεστ το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και το οποίο θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος προληπτικού ελέγχου του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες στους οποίους απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ειδοποιούνται με γραπτό μήνυμα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση στις νέες διαγνώσεις.
Μιλώντας για το θέμα η κ. Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι τα όρια για τον έλεγχο ήταν από 50 έως 70 ετών αλλά πλέον οι οδηγίες λένε ότι από τα 45 έτη πρέπει να ξεκινά αυτός ο προληπτικός έλεγχος.
Και ναι μεν η συνήθης μέθοδος πρόληψης και διάγνωσης είναι η κολονοσκόπηση, μία εξέταση που δεν γίνεται πάντα εύκολα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να την αποφεύγουν, ωστόσο με το self test που θα μπορεί να γίνεται από τον Ιούνιο και στο φαρμακείο η όλη διαδικασία θα είναι απλή και επομένως αναμένεται ότι θα συμβάλλει στο να μπει περισσότερος κόσμος στη διαδικασία ελέγχου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα τεστ να προβούν στη συνέχεια σε κολονοσκόπηση.
Τα τεστ αυτά στην ουσία ανιχνεύουν μικρο-αιμορραγία στα κόπρανα. Όταν γίνεται το self test στο φαρμακείο θα δίνεται και ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στον ασθενή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.