Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που συμπεριέλαβε το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Ελάχιστες ημέρες πριν από την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση.
Για να εγκριθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτούνταν πλειοψηφία τριών πέμπτων του συνόλου των μελών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ψηφοφορίας στις Βερσαλλίες στις 4 Μαρτίου 2024, από τους 902 Γάλλους βουλευτές, 780 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 72 καταψήφισαν και 50 βουλευτές απείχαν.
Με την μεταρρύθμιση, στο άρθρο 34 του Συντάγματος εισάγεται η φράση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».
Το αποτέλεσμα της ιστορικής ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σε μια γιγαντιαία οθόνη που στήθηκε στην πλατεία του Τροκαντερό, στο Παρίσι. Αμέσως μετά ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε, φέροντας το μήνυμα «Το σώμα μου, η επιλογή μου». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Παρισιού για την γιορτάσει αυτή τη σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε μια σφυγμομέτρηση που έγινε το Νοέμβριο του 2022, προέκυψε ότι το 86% του πληθυσμού στη Γαλλία είναι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. «Όταν τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επίθεση στον κόσμο, η Γαλλία εγείρεται στη θέση της πρωτοπορίας στην πρόοδο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έγραψε στα social media, «Υπερηφάνεια για τη Γαλλία, μήνυμα προς όλο τον κόσμο», ενώ έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή για τον εορτασμό της ψήφισης της τροπολογίας στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.
Η γαλλική νομοθεσία αναφέρει στην εισαγωγή της ότι το αμερικανικό δικαστήριο απέδειξε ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που είναι πολύτιμα για εμάς μπορούν να απειληθούν, παρόλο που φαίνονταν σταθερά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ευρώπη με κινήματα που προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πολωνίας, όπου, μια δικαστική απόφαση του 2020 οδήγησε σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί από το 2023 να κατοχυρώσει συνταγματικά την άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1975, με πρόταση της τότε υπουργού Υγείας, Σιμόν Βέιλ.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, στον απόηχο της ανατροπής του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι πολιτείες να έχουν τη δυνατότητα να την απαγορεύουν ή να την περιορίζουν.