Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η μεγαλύτερη εθνική ένωση ιατρών στη Γαλλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κάδμιο, ένα τοξικό και καρκινογόνο μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, τα οποία καταναλώνουν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες και ιδιαίτερα παιδιά.
Σε επιστολή που απέστειλε πριν λίγες ημέρες η γαλλική Ένωση Επαγγελματιών Υγείας–Ιδιωτών Ιατρών Περιφέρειας και Κέντρου (URPS – ML) προς το γάλλο πρωθυπουργό François Bayrou και τους υπουργούς υγείας, γεωργίας και περιβάλλοντος, εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της και κάνει λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα δημόσιας υγείας», απαιτώντας άμεση λήψη κανονιστικών μέτρων για τον μετριασμό αυτής της απειλής.
«Πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Είναι καθήκον μας να ειδοποιήσουμε τις αρχές για την προστασία των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί αυτή τη μάστιγα της δημόσιας υγείας!» δήλωσε ο ο Pascal Meyvaert, συντονιστής της ομάδας εργασίας για την υγεία και το περιβάλλον της URPS-ML.
Λιγότερο γνωστό από τον μόλυβδο, τον υδράργυρο ή το αρσενικό, το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Εντοπίζεται στα φωσφορικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ριζών των φυτών και συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα κυρίως μέσω της διατροφής. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει την παρουσία του σε βασικά τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, τα λαχανικά, το κρέας, τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά.
Οι τοξικές συνέπειες του καδμίου στον ανθρώπινο οργανισμό
Περισσότερα από 16.000 επιστημονικά άρθρα έχουν τεκμηριώσει τις βλαβερές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την μακροχρόνια έκθεση σε κάδμιο με κυριότερες τις βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τις νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα, ορισμένες μορφές καρκίνου, την ευθραυστότητα των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.
Ο γαλλικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Santé Publique France, έχει συνδέσει το κάδμιο με την αύξηση περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος. «Υπάρχουν υποψίες ότι το κάδμιο παίζει ρόλο στη σημαντική και εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση της συχνότητας εμφάνισής καρκίνου του παγκρέατος. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υπερτετραπλασιαστεί σε 30 χρόνια και τα δύο τρίτα των διαγνώσεων δεν συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού» προειδοποιούν οι ειδικοί του γαλλικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Μια παλαιότερη διατροφική μελέτη στο γαλλικό πληθυσμό είχε αποκαλύψει ότι το 36% των παιδιών κάτω των τριών ετών, το 15% των παιδιών ηλικίας τριών έως επτά ετών και το 0,6% των ενηλίκων υπερέβαιναν το ανεκτό επίπεδο πρόσληψης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που είναι 0,36 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.
Η Εθνική Υπηρεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES) έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καδμίου ήδη από το 2019. Το 2020, μετά από σχετική μελέτη, αποκάλυψε ότι 1 στα 4 δείγματα βρώσιμων φυκιών που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα περιείχε επίπεδα καδμίου που υπερέβαιναν τα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας.
Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2024 στο περιοδικό Environmental Pollution έδειξε σημαντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις καδμίου, με τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών μόλις επιτευχθεί το όριο «κρίσιμης συγκέντρωσης» που έχει οριστεί από την Εθνική Υπηρεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES).
Η ANSES έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση των επιπέδων καδμίου στα τρόφιμα «σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα όρια» για την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης. Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ANSES έχουν δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι «το κάδμιο δεν είναι μόνο καρκινογόνο, αλλά και μεταλλαξιογόνο και τοξικό για την αναπαραγωγή.
Πηγή: Le Monde