…αλλά και μετά από αυτήν!
Οι γυναίκες που πάσχουν από υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με πρόσφατες Αμερικανικές έρευνες.
Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές ακούσιες και επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και προκαλούν πτώση της οξυγόνωσης του αίματος. Η συχνότητά εμφάνισης της υπνικής άπνοιας αυξάνεται με την ηλικία. Είναι 2 με 4 φορές πιο συχνή στους άνδρες από ότι στις γυναίκες πριν από την ηλικία των 60 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία η συχνότητα εμφάνισης είναι ίδια και για τα δύο φύλα.
Χωρίς θεραπεία η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, μπορεί και να οδηγήσει σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, κατάθλιψη, διαβήτη, σεξουαλική δυσλειτουργία.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Brown, σε μελέτη που διήρκησε 4 χρόνια, ανέλυσε δεδομένα 1.577.636 εγκύων. Από αυτές τις γυναίκες, ποσοστό 0,12% είχε διαγνωστεί με υπνική άπνοια. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ. παχυσαρκία). Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν κατά 174% υψηλότερος για τις εγκύους με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν είχαν την πάθηση. Επίσης, η διάρκεια νοσηλείας ήταν σημαντικά υψηλότερη στις γυναίκες με υπνική άπνοια (5 ημέρες νοσηλεία έναντι 3 ημερών για τις γυναίκες χωρίς υπνική άπνοια).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές όπως υστερεκτομή, μυοκαρδιοπάθεια, αποσυμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του εμβρύου.
Μια άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από άπνοια ύπνου φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της κύησης. Ορισμένα από αυτά τα ποντίκια τα υπέβαλαν σε τεχνητές «αναπνευστικές παύσεις» με περιόδους νυχτερινής υποξίας, σαν αυτές που χαρακτηρίζουν την υπνική άπνοια.
Όταν τα ποντίκια γέννησαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που έπασχαν από υπνική άπνοια παρουσίαζαν χαρακτηριστικά, τα οποία θύμιζαν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, με προβλήματα συμπεριφοράς, μνήμης και κοινωνικοποίησης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology.
Τι υποστήριξε η επικεφαλής της μελέτης
Σύμφωνα με την Δρα Ghada Bourjeily, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Brown, «τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της πρόληψης, αφού οι συγκεκριμένες γυναίκες χρήζουν έγκαιρων παρεμβάσεων, προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους».