Οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω που ροχαλίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Το ροχαλητό είναι μια κατάσταση που προσβάλλει μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ατόμων άνω των 30 ετών ροχαλίζει, με τον αριθμό να αυξάνει στο 45% στη μέση ηλικία. Ο άνδρες ροχαλίζουν γενικά 2 φορές συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες. Η διαφορά αυτή όμως μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες καθώς και στις μεγάλες ηλικίες όπου η αναλογία είναι περίπου ίδια. Στην Ελλάδα το 48% περίπου των ενηλίκων ροχαλίζει και το 20% αυτών παρουσιάζει αποφρακτική άπνοια.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εξέτασε εκατοντάδες γυναίκες, τις οποίες χώρισε σε δύο ομάδες. Στην μία ομάδα ήταν προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και στην άλλη ομάδα μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, περίπου το 15% της ομάδας των γυναικών με ηλικία 55 ετών και άνω, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο για υπνική άπνοια, σε σύγκριση με το 3,5% περίπου της ομάδας των νεότερων γυναικών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 11% των γυναικών που ροχαλίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υπνική άπνοια, περίπου δέκα φορές περισσότερο από το 1% των γυναικών που δεν ροχαλίζουν.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr. Ilana Eli, Καθηγήτρια στο Τμήμα Στοματικής Αποκατάστασης της Οδοντιατρικής Σχολής Maurice και Gabriela Goldschleger στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ««οι διαταραχές ύπνου και αναπνοής κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα που ξεκινά από ήπιο ροχαλητό έως την πιο σοβαρή και επικίνδυνη διαταραχή της υπνικής άπνοιας, η οποία προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν το φαινόμενο δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ποικίλων ασθενειών, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο».
Σύμφωνα με την Dr. Ilana Eli «οι γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω πρόβλημα συνήθως δεν το γνωρίζουν επειδή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πιθανά η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, ο πόνος των μυών κατά το πρωινό ξύπνημα ή διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία θα μπορούσαν να παρατηρηθούν από γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω πρόβλημα. Θα θέλαμε να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή και σε βάθος το φαινόμενο σε αυτή την ηλικιακή γυναικών, προκειμένου να κρούσουμε τον «κώδωνα του κινδύνου» εφόσον κριθεί απαραίτητο».