Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την απώλεια δοντιών. Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της απώλειας δοντιών, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων του ιαπωνικού πληθυσμού.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης και η παχυσαρκία αυξάνουν τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου, ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι η σοβαρή φλεγμονή στα ούλα και στα οστά των γνάθων που στηρίζουν τα δόντια και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Προκαλείται από μικρόβια του στόματος και συχνά είναι το αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Επιστήμης Shiga μελέτησε περισσότερα από 200.000 ενήλικα άτομα, αναλύοντας διεξοδικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΖ), την θέση και την απώλεια δοντιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 40 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες στην μελέτη εξετάστηκαν κλινικά και ακτινολογικά για στοματικά νοσήματα.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του αριθμού των δοντιών σε κάθε ηλικιακή ομάδα, συγκρίνοντας τις θέσεις απώλειας δοντιών μεταξύ παχύσαρκων και μη παχύσαρκων ατόμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παχύσαρκα άτομα έχασαν περισσότερα δόντια – ειδικά γομφίους – σε σύγκριση με τα μη παχύσαρκα άτομα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα υπολειμματικά δόντια ήταν ιδιαίτερα κυρίαρχες στον πρώτο γομφίο της δεξιάς κάτω γνάθου. Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστικές συνήθειες σε συνδυασμό με την παχυσαρκία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο απώλειας δοντιών σε σχετικά μικρές ηλικίες.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Hiroshi Maegawa. « η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με την απώλεια δοντιών σε άτομα ηλικίας άνω των 35-40 ετών. Τα άτομα με παχυσαρκία θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να χάσουν βάρος μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης, να διατηρούν μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου και της τερηδόνας».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PlosΟne.