Η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι Ζωή Γραμματόγλου, μιλάει στο DailyPharmaNews για τα οφέλη που προκύπτουν για τους ασθενείς από τη σημαντική αυτή εξέλιξη.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ένας 67χρονος άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που δοκίμασε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα, που υπόσχεται ότι μπορεί να εξαλείψει τα καρκινικά κύττταρα και στη συνέχεια να τα αποτρέψει να επανέλθουν.
Το εμβόλιο BNT116 έχει αναπτυχθεί από την BioNTech και χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19. Πρόκειται για ένα εμβόλιο ειδικά σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα.
Βασική αποστολή του εμβολίου είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Στη δοκιμή του εμβολίου συμμετέχουν 130 ασθενείς που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, όπως ασθενείς πρώτου σταδίου, ασθενείς πριν από εγχείρηση ή από ακτινοβολίες, ακόμη και ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων (περίπου το 85%) αφορά το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, μιλάει στο DailyPharmaNews για τα οφέλη που προκύπτουν για τους ασθενείς από τη σημαντική αυτή εξέλιξη και εξηγεί γιατί είναι αναγκαίο να συσταθεί άμεσα στην χώρα μας ένα Κέντρο Αναφοράς για τον καρκίνο του πνεύμονα.
«Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε ότι ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου στον κόσμο εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα, μία εξέλιξη που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Το νέο εμβόλιο – λένε οι ειδικοί – δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επιστρέψουν. Ήδη ο πρώτος άνθρωπος έκανε το εμβόλιο στην Αγγλία.
Η χώρα μας δεν είναι μέσα στις χώρες που ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι το εμβόλιο δρα θεραπευτικά και όχι προληπτικά. Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που νοσηλεύονται σε οργανωμένα κέντρα αναφοράς, έχουν καλύτερη επιβίωση.
Αυτό χρειάζεται και η χώρα μας. Οργανωμένες δομές, όπου διεπιστημονικές ομάδες θα συνεργάζονται για την καλύτερη διαχείριση του ασθενή, αξιοποιώντας στοιχεία από το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών που ακόμη η χώρα μας δεν διαθέτει.
Η δημιουργία Κέντρου Αναφοράς για τον καρκίνο του πνεύμονα θα εξοικονομεί δημόσιους πόρους, προσφέροντας παράλληλα εξειδικευμένες υπηρεσίες ογκολογικής περίθαλψης στους ασθενείς. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πρότυπο περίθαλψης παγκοσμίως και θα σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».
Καρκίνος του Πνεύμονα: Παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες. Κάθε χρόνο περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα και περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.
Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά δεδομένα, οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα υπερβαίνουν το άθροισμα των θανάτων από καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
To 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αποδίδεται στη χρήση προϊόντων καπνού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως είναι το ραδόνιο και ο αμίαντος, η χρόνια εισπνοή αναθυμιάσεων πετρελαίου και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Συνήθως, τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται έως ότου η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ακόμα και όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί συμπτώματα (όπως είναι ο βήχας), πολλοί άνθρωποι τα αποδίδουν λανθασμένα σε άλλα προβλήματα, όπως σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή στις μακροχρόνιες επιπτώσεις από το κάπνισμα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση.
Ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα συνήθως εμφανίζεται με επίμονο βήχα, αιμόπτυση, δύσπνοια, θωρακικό άλγος αλλά και με άλλα συμπτώματα εκτός αναπνευστικού συστήματος, λόγω της εμφάνισης μετάστασης, όπως για παράδειγμα: επίμονο πονοκέφαλο, αστάθεια βάδισης, ανορεξία και άλλα.
Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα συχνά γίνεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές επιλογές να είναι περιορισμένες και τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Για το λόγο αυτό, ο προ-συμπτωματικός έλεγχος, ιδιαίτερα στα άτομα που θεωρείται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, είναι καθοριστικός.