Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ένα άτομο με υπόταση μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι η αρτηριακή του πίεση είναι χαμηλή, καθώς συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.
Γράφει η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Με τον όρο υπόταση ορίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ατονία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών.
Ορισμένα άτομα έχουν ιδιοσυγκρασιακώς χαμηλές πιέσεις, φαινόμενο που συχνά είναι αθώο. Στις περιπτώσεις αυτές η εμφάνιση συμπτωμάτων από την χαμηλή πίεση είναι σπάνια και πολλές φορές ανταποκρίνονται στην αύξηση λήψης άλατος.
Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πτώση της πίεσης αποκλειστικώς σε όρθια θέση, παρουσιάζουν δηλαδή ορθοστατική υπόταση.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι η αναιμία, η αιμορραγία, η αφυδάτωση, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, τοξική δράση φαρμάκων, νευροπάθεια.
Η αιφνίδια πτώση της πίεσης η οποία οφείλεται σε υπογκαιμικό, καρδιογενές, νευρογενές, αλλεργικό, σηπτικό ή αποφρακτικό shock, είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί ειδική ενδονοσοκομειακή αγωγή και επιβάλλει νοσηλεία.
Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει την μέτρηση της πίεσης με ειδικά πιεσόμετρα ακριβείας σε ύπτια, καθιστή και όρθια θέση. Πραγματοποιούνται αδρές δοκιμασίες καρδιακής, πνευμονικής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Αξιολογείται ο βαθμός της περιφερικής αιμάτωσης, εξετάζεται ο σφυγμός περιφερικών αρτηριών και αξιολογείται η επίδραση τυχόν λαμβανόμενων φαρμάκων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται επιβεβλημένες ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τα ανωτέρω είναι σημαντικά για να διερευνηθεί το αίτιο της χαμηλής πίεσης καθώς και το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης.