Η γαστροσκόπηση είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία από το γιατρό;
Απαντά ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η γαστροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Θεωρείται σημαντική για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.
Οι ενοχλήσεις στο στομάχι αποτελούν από τις πλέον συχνές και μπορεί να οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, από κάποιον παθογόνο παράγοντα έως το στρες. Σε περίπτωση που υποκρύπεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα ο γαστρεντερολόγος είναι πιθανό, με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εικόνα, να συστήσει περαιτέρω διερεύνηση με τη βοήθεια μιας γαστροσκόπησης.
Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται για να εκτιμηθούν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου όπως καούρες, ξινίλες, δυσκολίες στην κατάποση, ναυτία, δυσκολίες κατά την πέμψη, ανεξήγητη αναιμία καθώς και απώλεια βάρους.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γαστρεντερολόγος- ενδοσκόπος μπορεί να αποφασίσει πως χρειάζεται να πάρει για βιοψία ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του στομάχου ή του οισοφάγου. Με την συγκεκριμένη εξέταση ελέγχεται με μεγάλη ακρίβεια η ύπαρξη του E.pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Η γαστροσκόπηση προσφέρει την άμεση διάγνωση των παθήσεων του οισοφάγου όπως η οισοφαγίτιδα και οι διαβαθμίσεις της, ο καρκίνος του οισοφάγου καθώς και καλοήθεις όγκοι. Πρέπει να σημειωθεί πως η εξέταση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν δώσει την συγκατάθεση του ο ασθενής, ακόμα και αν έχει κριθεί αναγκαία. Επίσης, όταν υπάρχει πρόσφατο επεισόδιο εμφράγματος και σοβαρή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού αποφεύγεται η γαστροσκόπηση.