Εντοπίστε τις δικές σας συνήθειες που παχαίνουν και βελτιώστε τις διατροφικές σας επιλογές ώστε να ελέγχετε το βάρος σας.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες, σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, μας παχαίνουν συστηματικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πως μπορούμε να βάλουμε “φρένο” σε συνήθειες που συχνά μας χαλαρώνουν ή μας ευχαριστούν αλλά συγχρόνως μας επιβαρύνουν με περιττά κιλά;
Στο ερώτημα αυτό απαντά η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή.
« Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με την διασκέδαση ή την ικανοποίηση που προσφέρει η κατανάλωση φαγητού ή το μαγείρεμα και αποτελούν άμεσο εχθρό της σιλουέτας μας.
Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συχνές συνήθειες που μας παχαίνουν
• Οι κοινωνικές καταστάσεις: Έχετε προσέξει ότι είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν βρίσκεστε κοντά σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Με φίλους που τους αρέσει το έτοιμο φαγητό, το ποτό ή το μαγείρεμα στο σπίτι, με άτομα του επαγγελματικού περιβάλλοντος που θα συζητήσουν θέματα εργασίας σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο, με άτομα που ανήκουν σε μια ίδια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και θα σας παρασύρουν σε υπερκατανάλωση φαγητού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην λέτε όχι σε τέτοιες εκδηλώσεις, μην υποκύπτετε όμως και στην υπερκατανάλωση φαγητού.
• Οι καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού: Ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι μας, είναι πιθανόν να μας παχαίνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Το γλυκό που τρώμε κάθε μέρα μετά τον μεσημεριανό ύπνο, το σνακ που θα φάμε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή όταν είμαστε καθισμένοι στον υπολογιστή, το τσιμπολόγημα περιττού φαγητού την ώρα του μαγειρέματος ή το ποτό την ώρα της χαλάρωσης, σίγουρα θα μας επιβαρύνουν σημαντικά. Αναγνωρίστε και περιορίστε τέτοιες συνήθειες. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, κάνετε υγιεινότερες επιλογές.
• Το τσιμπολόγημα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας: Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που συνηθίζετε να τρώτε ή να πίνετε κάτι στο οποίο δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία; Αν σηκώνεστε το βράδυ για να καταναλώσετε κάτι μόνο και μόνον από συνήθεια, αν τσιμπάτε τροφές πριν την ώρα του μεσημεριανού γιατί δεν έχετε υπομονή να περιμένετε το φαγητό να σερβιριστεί, αν πίνετε ποτά με θερμίδες την ώρα που καπνίζετε, τότε θα πρέπει να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες αυτές χωρίς απαραίτητα να αλλάξετε συνήθειες.
•Συναισθήματα που παχαίνουν: Είναι πολύ πιθανόν η υπερφαγία σας να συμβαίνει όταν νοιώθετε συγκεκριμένα συναισθήματα. Η αρνητική διάθεση, το στρες, ο φόβος, η μοναξιά και η πλήξη είναι τα πιο συνήθη από αυτά. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που σας οδηγούν την κατανάλωση τροφής και αποσυνδέστε τα από την λήψη τροφής.
• Λαχταριστές τροφές: Υπάρχουν τροφές που όταν βρίσκονται μπροστά σας δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Για παράδειγμα, η σοκολάτα, το παγωτό, αγαπημένα γλυκά, τα πατατάκια, οι ξηροί καρποί ή ακόμα και το αλκοόλ; Φροντίστε να μην τα αγοράζετε συχνά για να μην μπαίνετε στον πειρασμό. Αν υποκύψετε στην αγορά τους, σίγουρα δεν θα αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα από αυτά!
• Οι λάθος χειρισμοί της τροφής: Οι πολλές ώρες αφαγίας, οι κακές επιλογές τροφών με πολλές και «κενές» θερμίδες, η παράλειψη των γευμάτων, η παρατεταμένη στέρηση ομάδων τροφών είναι δυνατόν να σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα την προσθήκη βάρους. Η διατήρηση, όσο αυτό είναι εφικτό, ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, θα σας αποτρέψει από τέτοιου τύπου περιττές θερμίδες».