Το καλοκαίρι, για πολλούς, είναι η εποχή που συνοδεύεται συχνά από πολύωρα ταξίδια με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο και μετάβαση σε απομακρυσμένα χωριά ή εξωτικούς προορισμούς.
Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα πολύωρο ταξίδι; Απαντά η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με πολύωρα ταξίδια, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στην πρόωρη ματαίωση προγραμματισμένων διακοπών ή σε μακροχρόνιες νοσοκομειακές και μη θεραπείες.
Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τα πολύωρα ταξίδια είναι:
1.Τροχαία ατυχήματα
Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Κατά το πολύωρο ταξίδι, η κόπωση του οδηγού αποτελεί παράγοντα που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης τροχαίου ατυχήματος. Η αύξηση της μέσης ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οποιασδήποτε ψυχοδραστικής ουσίας, η οδήγηση κατά τη νύχτα, η έλλειψη συμμόρφωσης σε μέτρα ασφαλείας (αυτοκίνητα που δεν έχουν κάνει το προγραμματισμένο service, μη χρήση ζωνών ασφαλείας), η έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που οδηγεί σε θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς και πρέπει να αποφεύγονται.
2.Θρόμβοι αίματος
Η θρομβοφλεβίτιδα εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε φλέβες του σώματος, συνήθως στο πόδι. Κατά την πολύωρη ακινησία στο τρένο αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα, η απρόσκοπτη ροή μέσω των φλεβών ενδέχεται να διαταραχτεί με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου. Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δημιουργηθεί τοπικά φλεγμονή ή ο θρόμβος αποσπαστεί και μετακινηθεί στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Τα συμπτώματα της φλεγμονής περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, ενώ η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται ως δυσκολία αναπνοής, πόνο στο στήθος, αιμόπτυση, ταχυκαρδία, πτώση αρτηριακής πίεσης ή λιποθυμία.
Καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό θρόμβων αίματος, η θρομβοκυττάρωση, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία ή τραυματισμός, η χρήση αντισυλληπτικών ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία, ο καρκίνος, χρόνιες ιατρικές καταστάσεις που διαταράσσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία αίματος ή την πηκτικότητα του αίματος όπως είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η πιθανότητα αυξάνει σημαντικά σε πολύωρα ταξίδια άνω των τεσσάρων ωρών.
Πρόληψη
-Εάν είστε συνοδηγός στο αυτοκίνητο ή ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρένο ή αεροπλάνο, τεντώνετε και αλλάζετε συχνά την θέση των ποδιών σας ενώ κάθεστε. Υψώνετε και χαμηλώνετε τις φτέρνες σας ενώ κρατάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα και αντιστρόφως υψώνετε και χαμηλώνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ενώ κρατάτε τις φτέρνες σας στο πάτωμα, συχνά σε περιοδική βάση.
-Αποφεύγετε να παραμένετε στάσιμος στην ίδια θέση. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσετε και να περπατήσετε. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και εφόσον είναι εφικτό, περπατήστε στο διάδρομο κάθε 2-3 ώρες.
-Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικές κάλτσες συμπίεσης ειδικά σχεδιασμένων για πολύωρη οδήγηση και πολύωρα αεροπορικά ταξίδια εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αυτές οι ειδικές κάλτσες ασκούν πίεση στους μύες των ποδιών και βοηθούν την φλεβική επαναφορά του αίματος από τα πόδια στην καρδιά.
3.Μυοσκελετικά προβλήματα
Η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και καταπόνηση στους μύες, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη σας. Η παρατεταμένη οδήγηση μπορεί να συμβάλει σε πόνους στη μέση, δυσκαμψία στον αυχένα και πονοκεφάλους τάσης.
Είναι σημαντικό εκτός από τακτικά διαλείμματα, να έχετε το κάθισμα και το τιμόνι σας σωστά ρυθμισμένα, ώστε να προάγεται η καλή στάση του σώματος. Εάν είστε συνοδηγός σε συμβατικά αυτοκίνητα αποφεύγετε να κοιμάστε κατά την οδήγηση.
Η μείωση του μυϊκού τόνου του σώματος κατά τον ύπνο, σας εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης και γενικότερα του μυοσκελετικού σας συστήματος σε περίπτωση τρανταγμάτων από πτώση σε λακκούβες, αλλά και αυξημένο κίνδυνο βλάβης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.