Εάν νιώθεις ότι η καθημερινότητά σου είναι αβάσταχτη, εάν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις καθημερινές σου υποχρεώσεις, εάν κατακλύζουν το μυαλό σου μόνο αρνητικές και στενάχωρες σκέψεις, εάν δεν κάνεις πλέον όνειρα για το μέλλον, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία.
Όπως εξηγεί η Ψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου, η ψυχοθεραπεία είναι μια πορεία που απαιτεί υπομονή, δέσμευση και ειλικρίνεια. Είναι μια διαδικασία δύσκολη που χρειάζεται χρόνο και συνέπεια για να αποδώσει και να φέρει στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

«Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που υπόσχεται αλλαγή αλλά δεν είναι πάντα εύκολη. Απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και κυρίως, συνέπεια. Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζεις ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να θέλεις να αποφύγεις τη θεραπεία, αναβάλλοντας συνεδρίες ή ακόμα και να σκεφτείς να τα παρατήσεις.
Η αλλαγή των βαθιά ριζωμένων σκέψεων και συμπεριφορών μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ψυχοθεραπεία συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με επώδυνα συναισθήματα, παλιές πληγές και περιοριστικές πεποιθήσεις. Μέσα από την ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζουμε τραύματα, τις συνήθεις μας και την αντίσταση στην αλλαγή. Συχνά, ακόμη κι αν κάτι μας πληγώνει είναι πιο «βολικό» να το διατηρήσουμε από το να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας.
Η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μαγικό χάπι. Δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα ούτε γρήγορες λύσεις. Χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις αυτογνωσία, να κατανοήσεις τα μοτίβα σου και να εφαρμόσεις νέες στρατηγικές. Οι μικρές νίκες είναι εξίσου σημαντικές με τις μεγάλες αλλαγές. Η πρόοδος δεν είναι γραμμική, αλλά κάθε συνεδρία συμβάλλει στην εξέλιξή σου.
Η σημασία της συνέπειας στις συνεδρίες
Η τακτική παρουσία σου στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η συνέπεια στις συνεδρίες βοηθά στη διατήρηση της θεραπευτικής διαδικασίας, καθώς όσο πιο συνεπής είσαι τόσο καλύτερα και σε βάθος γίνεται η διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Η διακοπή των συνεδρίων ή η μη συνέπεια μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο και να σε φέρει πίσω σε παλιά μοτίβα. Η συνέπεια βοηθάει στην ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης, η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά και αποτελεί θεμέλιο της θεραπείας.
Ποια είναι η ιδανική συχνότητα των συνεδριών
Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους, αλλά γενικά μία φορά την εβδομάδα είναι η συνηθέστερη επιλογή, καθώς επιτρέπει σταθερή επεξεργασία των θεμάτων. Σε περιόδους έντονης συναισθηματικής δυσκολίας μπορεί να χρειαστεί δύο φορές την εβδομάδα. Λιγότερο συχνά μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πρόοδος, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον θεραπευτή.
Όταν δυσκολεύεσαι είναι σημαντικό να μιλήσεις
Όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα ή νιώθεις ότι δεν έχεις διάθεση να πας στη συνεδρία, αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο για να επιμείνεις. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να σε στηρίξει, να σε καθοδηγήσει και να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς ό,τι σε βαραίνει. Η αποφυγή μπορεί να φαίνεται προσωρινή λύση, αλλά μακροπρόθεσμα σε απομακρύνει από τη θεραπευτική πρόοδο.
Η ψυχοθεραπεία είναι μια πορεία προς την αυτογνωσία και την αλλαγή. Κάποιες στιγμές μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά κάθε βήμα που κάνεις σε φέρνει πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Το σημαντικό είναι να παραμείνεις στη διαδικασία, να έχεις υπομονή και να μην αποφεύγεις τη θεραπεία όταν τη χρειάζεσαι περισσότερο».