Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε κάποιον ιό ή μικρόβιο που εισέρχεται στο αίμα μας. Εκδηλώνεται κυρίως τον χειμώνα, περίοδο κατά την οποία καταγράφεται αυξημένος αριθμός ιογενών λοιμώξεων. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ο πυρετός μπορεί να εκδηλωθεί και το καλοκαίρι και να διαταράξει την ηρεμία των διακοπών μας.
Ποια είναι τα πιθανά αίτια του καλοκαιρινού πυρετού και πως προλαμβάνεται; Μας απαντά η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Κατά το καλοκαίρι ο πυρετός συνήθως οφείλεται σε παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα λόγω υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Το φαινόμενο αποκαλείται θερμοπληξία και είναι κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Τα λοιμώδη νοσήματα ευθύνονται για ευρεία γκάμα πυρετικών συνδρόμων κατά το καλοκαίρι. Οι ιώσεις, οι γαστρεντερίτιδες, η διάρροια των ταξιδιωτών, τα λοιμώδη νοσήματα από κουνούπια, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ουρολοιμώξεις είναι τα πιο κοινά από τα λοιμώδη νοσήματα. Σημαντικό ρόλο έχουν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί και οι διατροφικές συνήθειες.
Σπανιότερα αίτια πυρετού κατά το καλοκαίρι είναι ορισμένα φάρμακα και ουσίες (π.χ. αμφεταμίνες, κοκαΐνη λίθιο), οι διαταραχές ορμονών, εγκεφαλικά νοσήματα, καρκινώματα, πνευμονική εμβολή, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεσογειακός πυρετός, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα.
Tι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη του πυρετού κατά το καλοκαίρι:
–Το καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων, το καλό μαγείρεμα των τροφών και η χρήση εμφιαλωμένου νερού κατά τα ταξίδια προστατεύει από τις συνήθεις γαστρεντερίτιδες που ενδημούν το καλοκαίρι.
-Ανάλογα με τα λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν στον τόπο προορισμού σας κατά τα ταξίδια μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ειδικά εμβόλια.
-Η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις με αυξημένη δραστηριότητα κουνουπιών κατά το σούρουπο.
-Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Η μέριμνα για επαρκή ενυδάτωση, αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες 1100-1700, η χρήση καπέλου προστατεύει από τα συνήθη σύνδρομα θερμοπληξίας.
-Να μεριμνάτε για την ποιότητα των υδάτων στα οποία κολυμπάτε (καθαρές πισίνες, θάλασσα) για να αποφύγετε ορισμένες μολύνσεις και λοιμώξεις που μεταδίδονται λόγω κολύμβησης σε ύποπτα ύδατα (π.χ. νόσος λεγεωναρίων από ακάθαρτες πισίνες).
Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη, εάν εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή δέκατα ή πυρετό που επιμένουν ή εάν ο πυρετός συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα.
Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να αναφέρετε εάν κάνατε ηλιοθεραπεία και πόσο, τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, τις σεξουαλικές σας συνήθειες, τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας, άλλα άτομα με πυρετό που ευρίσκονται στο στενό σας περιβάλλον, έκθεση σε τοξικές ουσίες, έκθεση σε ζώα, τις ταξιδιωτικές σας συνήθειες, την χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ, προηγηθείσες μεταγγίσεις ή αλλεργίες, δήγματα ζώων ή εντόμων, ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση άπλυτων τροφίμων, χρήση βοτάνων.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να σας φαίνονται άσχετα με τον πυρετό σας, είναι όμως στοιχεία που ο γιατρός θα συνυπολογίσει κατά την διερεύνηση και θεραπεία σας.