Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/2026

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    21/05/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

      21/05/2026

      Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

      21/05/2026

      Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

      21/05/2026

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026

      Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα

      21/05/2026
    • Επιστημονικα

      Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

      20/05/2026

      Νέα ελπίδα για τα παιδιά με γλοίωμα χαμηλού βαθμού: Έγκριση για μια καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία στην Ευρώπη

      18/05/2026

      Χοληστερίνη: Ένας στους πέντε μπορεί να έχει αυτόν τον απρόσμενο παράγοντα κινδύνου χωρίς να το γνωρίζει

      15/05/2026

      Μπορούν τα «μαγικά μανιτάρια» να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για την κατάθλιψη;

      15/05/2026

      Καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού στα παιδιά

      15/05/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026

      «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

      20/05/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ επανακτά την ελκυστικότητά του για τους νέους γιατρούς – Όλες οι αλλαγές σε προσλήψεις, αναμονές και υποδομές

      19/05/2026

      Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας

      06/05/2026

      ΠΑΣΟΚ: Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αποδυνάμωσε τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

      06/05/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Οι Ειδικοι » Self test: Η διαγνωστική τους αξία και οι κίνδυνοι της αυτοδιάγνωσης
    Οι Ειδικοι

    Self test: Η διαγνωστική τους αξία και οι κίνδυνοι της αυτοδιάγνωσης

    26/01/2025Updated:27/01/20255 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Μια αναζήτηση στα ηλεκτρονικά καταστήματα των φαρμακείων αρκεί για να δείξει ότι, από εμπορική άποψη, μπαίνουμε στην εποχή της αυτοδιάγνωσης ή των self test. Αν και ήδη από τη δεκαετία του ‘70 πωλούνται στα φαρμακεία τα τεστ εγκυμοσύνης, που ουσιαστικά είναι τεστ αυτοδιάγνωσης, οι όροι  self test και rapid test μπήκαν στη ζωή μας  κατά την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.  Μετά τα self test για την ανίχνευση του κορονοϊού, με αφορμή τον θάνατο κάποιων παιδιών από στρεπτόκοκκο, οι πολίτες πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του strep test για την αυτοδιάγνωση του στρεπτόκοκκου. Στη συνέχεια το 2024, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, άρχισαν να διατίθενται δωρεάν στους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών self test για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα.  Ωστόσο τα self test που κυκλοφορούν στην αγορά δεν περιορίζονται μόνο στα ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό. Εκτός από  self test για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, του κορονοϊού, της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), του στρεπτόκοκκου και  της ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα, κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα self test που υπόσχονται: διάγνωση λοιμώξεων του ουροποιητικού, της υπογονιμότητας, του υποθυρεοειδισμού, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (που ευθύνεται για το έλκος στομάχου), προσδιορισμό της νεφρικής λειτουργίας, ανίχνευση της φερριτίνης  στο αίμα, προσδιορισμό των επιπέδων της βιταμίνης D3 στο ολικό αίμα και πολλά άλλα.

    Όμως ποια είναι η διαγνωστική αξία αυτών των test; Πόσο αξιόπιστα είναι; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους από μη ειδικούς; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας- Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου.

    Πολύτιμα εργαλεία αλλά μόνο με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση

    «Τουλάχιστον από εμπορικής άποψης, όντως μπαίνουμε στην εποχή της αυτοδιάγνωσης. Σίγουρα τα self test, γενικά, είναι πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να συμβάλουν στην έγκαιρη ανίχνευση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο υπάρχει συζήτηση σχετικά με την αξιοπιστία τους. Εάν ξεπεράσουμε το πρόβλημα της αξιοπιστίας, συναντούμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχει να κάνει με την ιατρική καθοδήγηση. Ένα αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό, χωρίς την κατάλληλη ιατρική  καθοδήγηση, κατά την άποψή μου είναι άχρηστο», σημειώνει η κ. Χατζηδημητρίου.

    Πόσο αξιόπιστα είναι τα self test;

    Αναφερόμενη στο θέμα της αξιοπιστίας των self test, η κ. Χατζηδημητρίου επισημαίνει: «Κάθε τεστ έχει διαφορετική αξιοπιστία. Ο,τι είναι αξιόπιστο είναι  αναρτημένο σε επίσημο site. Υπάρχουν πολλά self test που έχουν περιορισμένη ευαισθησία και ειδικότητα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος  ψευδώς θετικών ή ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Ένα λανθασμένο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ανησυχία και σε λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, το τεστ για τον καρκίνο του γαστρεντερικού, αν βγει αρνητικό, αυτός που το έκανε εφησυχάζει. Το ότι εφησυχάζουμε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αμελήσουμε τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση, που οφείλουμε να κάνουμε προληπτικά, ιδιαίτερα από την  ηλικία των 50 ετών και πάνω. Διότι υπάρχουν χίλια δυο άλλα νοσήματα, τα οποία μόνο ο γαστρεντερολόγος με τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση μπορεί να ανιχνεύσει. Οπότε, ακόμη και η αίσθηση ασφάλειας που δημιουργείται μπορεί να είναι λανθασμένη. Πολλά αποτελέσματα ενδέχεται να ερμηνευτούν λανθασμένα από τον χρήστη των test, όταν μάλιστα δεν έχει εμπειρία. Ακόμη και η ίδια η δειγματοληψία ενδέχεται να γίνει λάθος, όχι για το τεστ κοπράνων αλλά για άλλα τεστ που κυκλοφορούν. Πάρα πολλά περιστατικά λανθασμένης δειγματοληψίας  είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχει ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο δειγματοληψίας, όχι μόνο για το self test, αλλά για οποιοδήποτε βιολογικό υγρό, το οποίο  θα πρέπει να εξεταστεί. Αυτή την ειδική εκπαίδευση τη λαμβάνει ο γιατρός βιοπαθολόγος ή ένας τεχνολόγος κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Δεν μπορεί ο καθένας  να κάνει δειγματοληψία για οποιοδήποτε τεστ. Επίσης υπάρχει ένα πρωτόκολλο, υπάρχει συγκεκριμένη ημέρα που εμφανίζονται τα αντισώματα ή τα αντιγόνα στο αίμα του ασθενή. Ο πολίτης που θα πάει στον μικροβιολόγο θα έχει πιο έγκυρο αποτέλεσμα και πιο αξιόπιστη απάντηση. Δηλαδή εγώ που χειρίζομαι test ως εργαστηριακός γιατρός καθ’ όλη τη διάρκεια και της εκπαίδευσής μου και της δουλειάς μου ξέρω ότι η απάντηση δεν θα είναι μια ξέρη απάντηση του τεστ, αλλά θα ληφθεί το απαραίτητο ιστορικό, θα δω αν είναι η σωστή ημέρα  για να κάνω το τεστ, γιατί ακόμη και για τον κορονοϊό, αυτά  τα self test μετράνε τα αντιγόνα δεν μετράνε το φορτίο του ιού».

    Η αξιολόγηση των self test  από τον ασθενή εμπνέει ανησυχία

    Η κ. Χατζηδημητρίου, εκφράζοντας την ανησυχία της για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των self test από τον ασθενή, σημειώνει: «Δεν είναι ο κάθε ασθενής σε θέση να αξιολογήσει το αποτέλεσμα ενός self test, δυστυχώς. Ακόμη και για τον στρεπτόκοκκο υπάρχει περίπτωση  ένας ενήλικος να είναι φορέας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει. Αντίθετα αν αφήσεις το στρεπτόκοκκο, ειδικά τον πυογόνο, χωρίς αντιβιοτικά, μπορεί να επιφέρει σοβαρές μεταστρεπτοκοκκικές  επιπλοκές. Είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα αυτά και όταν αφεθούν έτσι ανεξέλεγκτα στο εμπόριο μπορεί να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία των πολιτών δυστυχώς. Οι επιστημονικές Εταιρείες και οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν επανειλημμένως επιστήσει την προσοχή των πολιτών. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος  να παρερμηνευτεί η κατάσταση, χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική αξιολόγηση για χίλιους δυο λόγους. Θα συνιστούσα στους πολίτες να ακούνε προσεκτικά την οδηγία του γιατρού τους. To self test για τον καρκίνο του γαστρεντερικού ήταν μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σωστά έγινε γιατί αφορά στην πρόληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα όμως, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται με τη βοήθεια του γιατρού».

    Παραπλανητικές πωλήσεις self test

    Η κ. Χατζηδημητρίου επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να παραπλανηθεί ο πολίτης που αγοράζει self test .  ” Θέλει πολλή προσοχή, ειδικά όταν ο πολίτης το παραγγέλνει διαδικτυακά, γιατί υπάρχει και το θέμα της απάτης. Ο καθένας μπορεί να εξαπατηθεί από εταιρείες που κάνουν διαδικτυακές πωλήσεις. Π.χ. υπάρχουν εταιρείες που γράφουν ότι κάνουν test σακχάρου χωρίς αίμα και έχει εξαπατηθεί πάρα πολύ κόσμος με κάποια τέτοια test. Θέλει πολλή προσοχή», επισημαίνει η κ. Χατζηδημητρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    rapid test self-test
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Άγχος σε παιδιά και εφήβους: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χανταϊός: Ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ουρολοιμώξεις στις γυναίκες: Οκτώ συμβουλές πρόληψης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δείκτη ερωτικής υγείας και μακροζωϊας καταγράφει ελληνική εφαρμογή σε smartphone

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη Νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αμυγδαλές: Όταν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μοτοσυκλέτες & γόνατο: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναβάτες;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η επίδραση του ξυδιού στον μεταβολισμό της γλυκόζης και το σωματικό βάρος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σύγχρονη αντιμετώπιση υψηλής μυωπίας και άλλων διαθλαστικών προβλημάτων – ICL φακικοί ενδοφακοί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πόνος στον αγκώνα: Πότε ένα “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τι προκαλεί ακμή γύρω από το στόμα;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά: Από τα τα εμβόλια έως τις καθημερινές συνήθειες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κατανάλωση κρέατος: Σχετίζεται με την Άνοια; Τι λένε οι έρευνες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/20264 Mins Read
    Για τεράστια επιστημονική, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο φαρμακοποιός της κοινότητας λόγω των ελλείψεων φαρμάκων κάνει λόγο ο Βουλευτής Ηρακλείου

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    21/05/2026

    Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

    21/05/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση
    • Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»
    • Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
    • Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη
    • Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.