Το Σύνδρομο της Καρδιάς των Εορτών (Holiday Heart Syndrome – HHS) είναι μια πάθηση της καρδιάς που εκδηλώνεται κατά την περίοδο των γιορτών. H λανθασμένη διάγνωση ή η αγνόηση των συμπτωμάτων της πάθησης αυτής μπορεί να επιφέρει σοβαρότερα καρδιακά προβλήματα.
Ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημολόγος, εξηγεί στο DailyPharmaNews που οφείλεται το Σύνδρομο της Καρδιάς των Εορτών, πως εκδηλώνεται και πως μπορούμε να το αποφύγουμε.
«Η εορταστική περίοδος είναι εξ’ ορισμού χαρούμενη. Παρά ταύτα, οι αυξημένες κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις, η υπερκατανάλωση φαγητού και κυρίως η κατάχρηση αλκοόλ, μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.
Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί το Σύνδρομο της Καρδιάς των Εορτών (ΣΚΕ) που χαρακτηρίζεται από καρδιακές αρρυθμίες με πιο σημαντική, την Κολπική Μαρμαρυγή.
Το ΣΚΕ περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ettinger και τους συνεργάτες του, στο American Heart Journal το 1978. Έκτοτε, αρκετές αναλύσεις ανέδειξαν με σαφήνεια την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και την Κολπική Μαρμαρυγή. Επίσης, αναδείχθηκε η τοξική επίδραση που μπορεί να έχουν στην καρδιά, τα αυξημένα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα.
Δεδομένου ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι πολύ διαδεδομένη στις δυτικές κοινωνίες και ειδικά στην εορταστική περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται απότομη αιχμή στις ποσότητες που καταναλώνονται σε συνδυασμό με τροφικούς, αγχώδεις και παράγοντες εορταστικής καταπόνησης όπως ξενύχτι, κόπωση και οικονομικό άγχος, είναι προφανές ότι θα παρουσιάζεται αιχμή και στους παροξυσμούς Κολπικής Μαρμαρυγής.
Χαρακτηριστικά, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά τη διάρκεια των εορτών, περίπου το 50% των επεισοδίων Κολπικής Μαρμαρυγής, σχετίζονται με κατάχρηση ποτού. Επιπλέον, από στοιχεία που έχουμε από τις ΗΠΑ, αναφέρεται ότι το 25% των ετήσιων αγορών αλκοόλ, γίνεται περίπου από αρχές έως τέλος Δεκεμβρίου.
Το Σύνδρομο Καρδιάς των Εορτών, παρουσιάζεται αρρυθμιολογικά μέχρι και 12 – 36 ώρες μετά την οξεία κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, στην λεγόμενη περίοδο του hangover. Σε αυτή τη χρονική διέγερση παρατηρείται αύξηση του τόνου του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αύξηση της καρδιακής συχνότητας και επηρεασμός της ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς. Επιπλέον, η διουρητική επίδραση του οινοπνεύματος, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το Σύνδρομο της Καρδιάς των Εορτών
Η Κολπική Μαρμαρυγή του Καρδιακού Συνδρόμου των Εορτών, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως αίσθημα προκαρδίων παλμών, αρρυθμίας, αίσθημα ταχυκαρδίας ή “κενών” και “φτερουγίσματος” στην καρδιά, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν στηθάγχη, δύσπνοια, καταβολή και προσυγκοπικά φαινόμενα. Επιπλέον, τα επεισόδια Κολπικής Μαρμαρυγής όπως αυτά του ΣΚΕ, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για Εγκεφαλικά Επεισόδια, αν δεν ληφθεί η κατάλληλη αγωγή.
Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική σε 90% των περιπτώσεων εντός των επόμενων 12 ωρών, αν και αναφέρονται περιπτώσεις επανειλημμένων προσβολών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην χρήση των αντιπηκτικών της Κολπικής Μαρμαρυγής σε περιπτώσεις αλκοολικής νόσου του ήπατος και τυχόν τραυματισμών από πτώση . Παράτην γενικά θετική εξέλιξη των απλών περιστατικών ΣΚΕ, είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι εάν υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια ή και ηπατική νόσος, η πρόγνωση δυσκολεύει. Έτσι, απαιτείται να ελέγχεται ο πάσχων και καρδιολογικά, αρρυθμιολογικά και ηπατολογικά, ενώ είναι απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη σε περιπτώσεις αλκοολισμού. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για την κεφαλαλγία του hangover, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, αφού τείνουν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι:
• Η περίοδος των εορτών απαιτείται να διακρίνεται από αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά και σε άλλες υπερβολές όπως διατροφής, σωματικής και ψυχικής καταπόνησης. Εκτός από το αλκοόλ, καλό θα ήταν να επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση καφέ και αλατιού. Οι υπερβολές στο φαγητό, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Ξεδιψάμε με νερό.
• Η διερεύνηση του Συνδρόμου Καρδιάς των Εορτών, δεν σταματάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων».