Η συστροφή όρχεως είναι μια ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση στην ουρολογία που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση το πρώτο 6ωρο από την έναρξή της.
Γράφει ο Δρ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.
Η συστροφή όρχεως είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον άξονά του πάνω από 180 μοίρες. Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και να στραγγαλίζεται ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις και το οποίο περιλαμβάνει τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως. Επομένως, η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της αιμάτωσης του όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του.
Πιο συχνά συμβαίνει στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Συμπτώματα – Συστροφή Όρχεως
Συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και τα πιο συχνά είναι:
-Οξύς , αιφνίδιος πόνος στον όρχι.
-Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα.
-Ναυτία ή έμετος.
-Ερυθρότητα του οσχέου.
-Διόγκωση του οσχέου.
-Διάγνωση & Συστροφή Όρχεως
Το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση από τον γιατρό είναι συνήθως αρκετά για να θέσουν τη διάγνωση. Το έγχρωμο υπερηχογράφημα (doppler) στο όσχεο είναι η εξέταση εκλογής και μπορεί να επιβεβαιώσει τη διακοπή της αιμάτωσης του όρχι, θέτοντας με ασφάλεια τη διάγνωση. Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση, επιβάλλεται να γίνει χειρουργική διερεύνηση του όρχεως, ώστε να αποκατασταθεί τυχόν συστροφή. Είναι προτιμότερο να διερευνήσεις χειρουργικά κάποιον που δεν έπρεπε, παρά να χαθεί ένας όρχις.
Καταστάσεις που μιμούνται την Συστροφή Όρχεως
-Οξεία επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα.
-Τραυματισμός στο όσχεο.
-Περισφιγμένη βουβωνοκήλη.
-Κολικός νεφρού με αντανακλαστικό πόνο στον όρχι.
.Όγκοι του όρχεως.
Αντιμετώπιση στην Συστροφή Όρχεως
Η συστροφή του όρχεως απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, και ο ασθενής θα χρειαστεί να χειρουργηθεί άμεσα. Διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, και, αν είναι βιώσιμος, καθηλώνεται με ένα ράμμα στο όσχεο, ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου συστροφή του. Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις μπορεί να έχει νεκρωθεί, και ο γιατρός να χρειαστεί να τον αφαιρέσει.
Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5 με 6 ώρες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα, μετά το πέρας 12 -18 ωρών, ο όρχις νεκρώνεται και αφαιρείται. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η βιωσιμότητα του όρχεως εκτιμάται από τον Ουρολόγο στο χειρουργείο.