Πολλές είναι οι συνήθειες που στην εγκυμοσύνη θεωρούνται απαγορευμένες γιατί θεωρείται ότι προκαλούν βλάβη στο παιδί. Αυτές καλό θα είναι να αποφεύγονται.
Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
- Κάπνισμα
Ξεκινώντας από τα βασικά είναι προφανές ότι στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται το κάπνισμα. Δεν είναι καθόλου σωστό να καπνίζει μια γυναίκα έχοντας έμβρυο στην κοιλιά της. Πολλές φορές ο κόσμος νομίζει ότι επιτρέπεται να κάνει ένα τσιγάρο την ημέρα. Αυτό είναι τελείως λάθος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται παντελώς στην εγκυμοσύνη και φυσικά καλό θα ήτανε να αποφεύγεται και στη ζωή γενικότερα και όχι μόνο σε καταστάσεις που έχουμε να κάνουμε με το παιδί μας.
- Το αλκοόλ
Καλό θα είναι να αποφεύγεται τελείως στην εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και το σωστό είναι να αποφεύγεται. Βέβαια σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δεν πρόκειται να βλάψει το έμβρυο.
- Ο καφές
Ο καφές, παρότι ο κόσμος νομίζει ακριβώς αντίθετο, επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Φτάνει να μην ξεπερνάει την μια δόση την ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να καταναλώνονται ντεκαφεϊνέ προϊόντα. Ένας καφές την ημέρα επιτρέπεται και έχουνε γίνει μελέτες, οι οποίες οι οποίες δείχνουν ότι ίσως να βοηθά και στην ομαλή εξέλιξη της κύησης.
- Ωμό κρέας
Στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών προϊόντων κρέατος ή ψαρικών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά ή μέτρια ψημένο. Ειδικά βέβαια στην περίπτωση του κοτόπουλου και του χοιρινού, όπως ισχύει πάντα, θα πρέπει να είναι καλά ψημένα και κατά την παρασκευή τους να μην έρχεται σε επαφή ο παρασκευαστής ή ο μάγειρας με άλλες ουσίες οι οποίες τρώγονται ωμές, όπως το ψωμί ή τα λαχανικά.
- Ωμό ψάρι
Επιπλέον απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη κατανάλωση ωμών ψαρικών, οστρακόδερμων δηλαδή, γιατί κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση ακόμα και από άλλες νόσους που επηρεάζουν σημαντικά όργανα του σώματος. Το ίδιο ισχύει κα για το sushi που περιέχει ωμό ψάρι.
- Μεγάλα ψάρια
Όσον αφορά τα ψάρια, ακόμα και μαγειρεμένα, είναι σωστό να αποφεύγεται η κατανάλωσή πάνω από μία φορά το μήνα μεγάλων ψαριών όπως ο σολωμός, ο τόνος, ο ξιφίας και ο καρχαρίας γιατί τα ψάρια αυτά βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
- Τοξοπλάσμωση
Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η επαφή με ζώα τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα ή είναι αδέσποτα, ειδικά τις γάτες, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης. Αν είναι οικόσιτες πρέπει τα απορρίμματά τους να αλλάζονται από άλλα άτομα και όχι από την έγκυο. Αν δε δεν είναι αποκλειστικά οικόσιτες, αλλά είναι γάτες οι οποίες γυρνούν στον κήπο ή στο δρόμο και έρχονται στο σπίτι μας, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους.
- Οδοντίατρος
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη. Επιτρέπεται να γίνονται σχεδόν όλες οι θεραπείες, ειδικά ο καθαρισμός που αποτρέπει την ανάπτυξη ουλίτιδας της εγκυμοσύνης.
- Ναρκωτικά
Εννοείται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών.
- Φάρμακα
Όσον αφορά τα φάρμακα, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους. Υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα των οποίων η χρήση επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση κι η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του γυναικολόγου σας
- Γυμναστική
Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις λόγω αιματωμάτων, χαμηλής πρόσφυσης του πλακούντα ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει να το συζητάτε με το γυναικολόγο σας. Εννοείται ότι η γυμναστική δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ έντονη, αλλά στόχο έχει την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης της μητέρας.
- Χημικά
Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης η συνεχής επαφή με τα χημικά οικιακής χρήσης καθότι η συνεχόμενη εισπνοή τους, επειδή πολλά από αυτά είναι πτητικά, είτε είναι καθαριστικά, είτε μικροβιοκτόνα ή εντομοκτόνα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου.
- Σάουνα και χαμάμ
Αποφεύγετε επίσης τη σάουνα, το χαμάμ και άλλες καταστάσεις οι οποίες είναι ακραίες και με τις οποίες ο οργανισμός μας οδηγείται σε αφυδάτωση.
- Εμβόλια
Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, πολλοί εμβολιασμοί επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, ειδικά της γρίπης, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιο έμβολιο επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να κάνετε.
- Βαφές μαλλιών και περιποίηση νυχιών
Η περιποίηση και το βάψιμο των νυχιών επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη καθότι τα νύχια είναι νεκροί εξωκυτταρικοί σχηματισμοί που δεν απορροφούν ουσίες. Αντίθετα, παρότι την ίδια μορφολογία έχουν και οι τρίχες των μαλλιών, δεν επιτρέπονται οι βαφές που έρχονται σε επαφή με το δέρμα γιατί είναι πιθανή η απορρόφησή τους. Επιτρέπονται δηλαδή μόνο οι ανταύγειες που απομονώνουν τη βαφή από το δέρμα. Οι φυτικές βαφές (χένα) πολλές φορές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
- Laser αποτρίχωσης
Επιτρέπονται τα Laser αποτρίχωσης εφόσον δεν πλησιάζουν την περιοχή ανάπτυξης του εμβρύου. Δηλαδή την κοιλιακή χώρα, το εφήβαιο και το περίνεο (μπικίνι).