Η Ειδική Παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη μας εξηγεί αναλυτικά όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας, η οποία από την Τετάρτη το βράδυ νοσηλεύεται σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου, μετά το σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της συναυλίας που γινόταν προς τιμήν της στο Ηρώδειο.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ όπου νοσηλεύεται η δημοφιλής ερμηνεύτρια, η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ωστόσο παραμένει κλινικά σταθερή και δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Η Ειδική Παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί στοDailyPharmaNews τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ποια είναι η έκβασή του, τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί σε κάποιο οικείο μας πρόσωπο και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
«Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου σήμερα, μετά τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια. Κατά την διάρκεια του εγκεφαλικού αναπτύσσεται διαταραχή στην αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νευρολογικού ελλείμματος.
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τιςμορφολογικές ανωμαλίες αγγείων, όπως είναι τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες.
Στο εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο, εμφανίζεται μείωση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη συμπτωμάτων λόγω απώλειας ενέργειας και δυσλειτουργίας των νευρώνων του εγκεφάλου. Επί οξείας απόφραξης σημαντικό ρόλο έχει η ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής παράπλευρης κυκλοφορίας.Αν η ροή του αίματος αποκατασταθεί ταχέως (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο), ο εγκεφαλικός ιστός μπορεί να ανανήψει πλήρως και τα συμπτώματα είναι παροδικά.
Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ρήξης εγκεφαλικού αγγείου. Είναι η λιγότερο συχνή, αλλά και πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Κεφαλαλαλγία, έμετοι, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, αδυναμία κίνησης των άκρων, μειωμένη μυϊκή ισχύς, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, αιμωδίες, διαταραχές αισθητικότητας είναι τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μαζική αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί απώλεια συνείδησης, οξεία κυκλοφορική κατέρρειψη, κώμα, θάνατος.
Τι πρέπει να κάνετε σε ένα τέτοιο περιστατικό
Εάν αντιληφθούμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Χαλαρώνετε τα ρούχα, δεν του δίνετε κάτι να πιει ή να φάει. Εάν κάνει εμετούς και παράλληλα έχει απώλεια συνείδησης πρέπει να μην τοποθετηθεί σε ύπτια θέση (όχι ανάσκελα) για να αποφευχθεί η εισρόφηση.
Η ρήξη εγκεφαλικού αγγείου συνηθέστερα οφείλεται σε υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, ανευρυσματική αθηροσκληρυντική αγγειοπάθεια, μεταβολικές διαταραχές. Η βέλτιστη ρύθμιση των νοσημάτων αυτών με την ενδεικνυόμενη ιατρική αγωγή είναι σημαντικότατη. Σπανιότερα οφείλεται σε όγκους εγκεφάλου ή κληρονομικά ανευρύσματα και δυσπλασίες. Σε ορισμένες σπάνιες κληρονομικού τύπου καταστάσεις συνιστάται έλεγχος με μαγνητική τομογραφία-αγγειογραφία.
Πρόκειται για μια σοβαρή ιατρική κατάσταση και η έκβασήτης εξαρτάται από το μέγεθος του εγκεφαλικού αγγείου που σπάει, την θέση της βλάβης και εάν ο ασθενής ή οι οικείοι του αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Ενδέχεται εκτός από φαρμακευτική αγωγή, να απαιτηθεί νευροχειρουργική επέμβαση με εμβολισμό αγγείου.
Στρατηγικές πρόληψης του εγκεφαλικού
• Μην αμελείτε τη σωστή περιοδική προληπτική παθολογική εξέταση.
• Εάν πάσχετε από διαβήτη, υπέρταση ή χοληστερόλη να έχετε άριστη ρύθμιση .
• Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή, το αλκοόλ και την παχυσαρκία.
• Να μην καπνίζετε.
• Να μην αμελείτε να σπεύδετε προς ιατρική εξέταση όταν παρατηρείτε συμπτώματα όπως δυσαρθρία, πονοκέφαλο, μούδιασμα, αδυναμία κινήσεων ή σύγχυση.
Έως το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εντοπιστεί και θεραπευτεί οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που τα προκαλούν».