«Δεν χρειάζεται πανικός, μόνο σωστή ιατρική εκτίμηση», απαντά η Παιδίατρος -Λοιμωξιολόγος, κ. Ε.Παπαδημητρίου
Η ανησυχία για τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου τύπου Α αυξάνεται και εξαπλώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία να έχουν φτάσει ήδη τα 16 παιδιά.
Η κ. Ελένη Παπαδημητρίου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. μιλά στο Liveit.gr και εξηγεί τι ακριβώς είναι η επικίνδυνη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, ποια συμπτώματα θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και γιατί δεν υπάρχει λόγος πανικού στην χώρα μας.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
-Τι ακριβώς είναι ο στρεπτόκοκκος και ειδικότερα η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α ή Igas;
Είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και λοιμώξεις στο δέρμα. Πολλές φορές ανευρίσκεται στον φάρυγγα παιδιών χωρίς να δημιουργεί συμπτώματα οπότε μιλάμε για απλή φορεία και σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται θεραπεία. Όταν όμως δημιουργεί συμπτώματα υπάρχει κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή και θεραπεύεται.
Στην περίπτωση της διεισδυτικής λοίμωξης το βακτήριο μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί βακτηριαιμία ή και σηψαιμία ( βαριά κατάσταση ), η οποία μπορεί να απειλήσει την ζωή του ασθενούς. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει σε όλους τους νοσούντες αλλά αν διαγνωσθεί μία στρεπτοκοκκική λοίμωξη θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κλινική εικόνα του ασθενούς.
-Έχουμε λόγους να ανησυχούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα για επιδημία κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και ιδιαίτερα οστρακιάς;
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία, χρειάζεται μόνο σωστή ιατρική εκτίμηση και σωστή παρακολούθηση.
-Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο και την οστρακιά;
Όχι, δεν υπάρχει εμβόλιο.
-Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έξαρση οστρακιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο; Μήπως πρόκειται για κάποιο στέλεχος νέο ή περισσότερο λοιμογόνο;
Η έξαρση οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συγχρωτισμό λόγω εποχής και στην κατάργηση των μέτρων που εφαρμόζονταν λόγω πανδημίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε προς το παρόν για νέο στέλεχος.
-Πότε ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να γίνει απειλητικός για την ζωή ενός παιδιού;
Η επιδείνωση επέρχεται όταν το βακτήριο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος από ανοιχτή πληγή που πιθανόν υπάρχει στο στόμα ή στο δέρμα και προκαλέσει βακτηριαιμία
-Ποια συμπτώματα θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς ώστε να συμβουλευτούν άμεσα τον Παιδίατρο;
Σε περίπτωση πυρετού το παιδί θα πρέπει να εκτιμάται από παιδίατρο άμεσα έτσι ώστε να τίθεται έγκαιρα η διάγνωση, να δίνονται σωστές ιατρικές οδηγίες θεραπείας και παρακολούθησης. Ο γονιός δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον παιδίατρο! Εκτός από τον πυρετό άλλα σοβαρά συμπτώματα αποτελούν η μειωμένη λήψη τροφής, η γενική αδιαθεσία του παιδιού, το παιδί που φαίνεται ότι δεν είναι καλά παρά το ότι μπορεί να μην έχει πυρετό, που αρνείται να σηκωθεί να παίξει ή να ασχοληθεί με οτιδήποτε.
-Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε την νόσηση;
Ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας είναι το καλό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, όσα παιδιά είναι άρρωστα θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, διότι το βακτήριο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τον βήχα. Ενήλικες που ασθενούν, αν δεν δύνανται να απέχουν από την εργασία τους, θα πρέπει να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους και να προστατεύουν τους άλλους από τον πταρμό και τον βήχα τους.