ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στο πεπτικό σύστημα. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει την εσωτερική περιοχή τόσο του παχέος εντέρου όσο και του ορθού. Τα συμπτώματα της πάθησης αυτής εντείνονται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.
Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να σας ταλαιπωρήσει αρκετά, ενώ μερικές φορές ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή του ασθενή. Αν και δεν έχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, η αγωγή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε ύφεση της νόσου.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και το σημείο του σώματος στο οποίο έχει εμφανιστεί.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Διάρροια, συχνά με αίμα ή πύον
Κοιλιακός πόνος και κράμπες
Πόνος στο ορθό
Πρωκτική αιμορραγία
Επείγουσα τάση για αφόδευση
Δυσκολία στην αφόδευση
Απώλεια βάρους
Κόπωση
Πυρετός
Στα παιδιά, δυσκολίες στην ανάπτυξη
Τα περισσότερα άτομα με ελκώδη κολίτιδα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Η πορεία της νόσου ποικίλει, με ορισμένα άτομα να βιώνουν μεγάλες περιόδους ύφεσης.
Τύποι
Οι γιατροί ταξινομούν συχνά την ελκώδη κολίτιδα ανάλογα με το σημείο που προσβάλλει. Τύποι της ελκώδους κολίτιδας είναι:
Ελκώδης πρωκτίτιδα. Η φλεγμονή περιορίζεται στην περιοχή του πρωκτού (ορθού) και η πρωκτική αιμορραγία ενδέχεται να είναι το μόνο σύμπτωμα της νόσου.
Προκτοσιγμοειδίτιδα. Η φλεγμονή αυτή εμφανίζεται στο ορθό και στο σιγμοειδές κόλον, το κάτω άκρο του παχέος εντέρου. Συμπτώματα της είναι η αιμορραγική διάρροια, ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες.
Κολίτιδα της αριστερής πλευράς. Η φλεγμονή εκτείνεται από το ορθό μέχρι το σιγμοειδές και το φθίνον κόλον. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η αιμορραγική διάρροια, ο πόνος στην αριστερή πλευρά και οι κράμπες στην κοιλιά, καθώς και η επείγουσα τάση για αφόδευση.
Πανκολίτιδα. Αυτός ο τύπος επηρεάζει συνήθως ολόκληρο το παχύ έντερο και προκαλεί περιόδους αιμορραγικής διάρροιας, κοιλιακές κράμπες και πόνος, κόπωση και σημαντική απώλεια βάρους.
Διάγνωση
Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον γαστρεντερολόγο. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας. Οι γαστρεντερολόγοι διενεργούν εξετάσεις όπως απλή ενδοσκόπηση που ελέγχει μόνο το λεπτό έντερο ή «κολονοσκόπηση» (ελέγχεται ολόκληρο το παχύ έντερο). Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε επίμονη και σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα του εντέρου σας ή εάν έχετε συμπτώματα όπως:
Κοιλιακό άλγος
Αίμα στα κόπρανα
Διαρκής διάρροια που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Διάρροια που διακόπτει τον ύπνο σας
Αναίτιος πυρετός που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες
Αν και η ελκώδης κολίτιδα συνήθως δεν είναι θανατηφόρα, παραμένει μια σοβαρή ασθένεια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Αιτίες
Τα ακριβή αιτία της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι γνωστά. Παλαιότερα, επικρατούσε η άποψη πως προκαλούνται από τη διατροφή ή το άγχος, αλλά σήμερα οι γιατροί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι παράγοντες αυτοί μπορούν να επιδεινώσουν την ασθένεια, όχι όμως να την προκαλέσουν.
Μια πιθανή αιτία είναι κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει έναν εισβολέα ιό ή βακτήριο, μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό να επιτεθεί και στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος.
Η κληρονομικότητα παίζει επίσης ρόλο, καθώς η ελκώδης κολίτιδα φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα, των οποίων μέλη της οικογένειας πάσχουν από τη νόσο.
Παράγοντες κινδύνου
Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει περίπου τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών.
Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι εξής:
Ηλικία. Η ελκώδης κολίτιδα ξεκινά συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν την ασθένεια μετά την ηλικία των 60 ετών.
Οικογενειακό ιστορικό. Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε στενό συγγενή, όπως γονέα, αδελφό ή παιδί, που πάσχει από την ασθένεια.
Επιπλοκές
Πιθανές επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας είναι:
Σοβαρή αιμορραγία
Τρύπα στο παχύ έντερο (διάτρητο παχύ έντερο)
Σοβαρή αφυδάτωση
Οστεοπόρωση
Φλεγμονή του δέρματος, των αρθρώσεων και των ματιών
Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου
Διογκωμένο παχύ έντερο
Αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford, στην Καλιφόρνια, συνέδεσαν την ελκώδη κολίτιδα με την απουσία ενός συγκεκριμένου βακτηρίου…

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στο πεπτικό σύστημα. Η ελκώδης κολίτιδα…