Πρόκειται για μια διαταραχή (Ήπια γνωστική διαταραχή) η οποία χαρακτηρίζεται από ήπια εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών ( μνήμη, προσοχή, κτλ) και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ο ασθενής με Ήπια Γνωστική Διαταραχή είναι σε θέση να ζει αυτόνομα, χωρίς την βοήθεια των οικείων του.
Υπάρχουν δύο τύποι της διαταραχής:
Αμνησιακός τύπος :
Το άτομο αρχίζει να ξεχνάει σημαντικές πληροφορίες που παλαιότερα θυμόταν πολύ εύκολα.
Μη Αμνησιακός τύπος :
Το άτομο δυσκολεύεται να επιλύσει προβλήματα, επηρεάζονται σημαντικές δεξιότητες της σκέψης του, η ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις σταδιακά τον εγκαταλείπει, χάνει την αίσθηση του χρόνου, όμως η μνήμη του παραμένει ανέπαφη.
Συμπτώματα
Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης πρόσφατων γεγονότων ή συζητήσεων
Δυσκολία εκτέλεσης περισσότερων από ενός καθηκόντων ταυτόχρονα
Δυσκολία επίλυσης προβλημάτων
Δυσκολία και καθυστέρηση στο χρόνο εκτέλεσης δύσκολων πνευματικών δραστηριοτήτων.
Αίτια
Σε πολλές περιπτώσεις η Ήπια Γνωστική Διαταραχή αποτελεί προστάδιο της νόσου Alzheimer ή άλλης νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής οφείλονται σε άλλες καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη, το στρες, ο υποθυρεοειδισμός, οι παρενέργειες φαρμάκων, η έλλειψη βιταμίνης Β12, η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Διάγνωση
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εργαστηριακή εξέταση που να οδηγεί με βεβαιότητα στη διάγνωση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής. Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον ειδικό. Σημαντικό κριτήριο για τη διάγνωση της νόσου είναι οι γνωσιακές διαταραχές που εντοπίζονται να μην είναι συμβατές με την ηλικία του ασθενούς .
Θεραπεία
Μέχρι στιγμής κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην μείωση της πιθανότητας εξέλιξης της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής σε νόσο Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας. Οι κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών δεν έχουν αποδείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για το Alzheimer μπορούν να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με ΗΓΔ. Συνήθως ο γιατρός προτείνει θεραπεία για ιατρικές παθήσεις οι οποίες επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΗΓΔ, όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πρόληψη
Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, συχνή φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο και σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, και του σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς με ΗΓΔ είναι και η κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους καθώς βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάβαση σε βαρύτερη μορφή άνοιας.