Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το κόστος στα απογευματινά χειρουργεία θα κυμαίνεται από 300 έως και 2.000 ευρώ, διαβαθμισμένο σε 6 κατηγορίες επεμβάσεων, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Τα περιστατικά σε λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση, σε όλη τη χώρα, υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 102.000, με χρόνο αναμονής μεγαλύτερο από τους 12 μήνες για το 26% των περιπτώσεων.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ανακοίνωσαν σήμερα, στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όσα ανακοίνωσαν θα περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση 45 σελίδων, η οποία θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας έτσι στους εκπροσώπους των υγειονομικών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και του αποδίδουν τη συγκεκριμένη κατηγορία. «Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιατρούς και νοσηλευτές να αυξήσουν νομίμως τα εισοδήματα τους».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «υπάρχουν ιατροί και κλινικές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι να μην μειωθεί ο Μ.Ο. των χειρουργείων που διενεργούνται στην πρωινή βάρδια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανακαλείται άμεσα η άδεια λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων.
Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, ο υπουργός υπενθύμισε πως τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή λειτουργούν επί 22 χρόνια, στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δεσμεύτηκε πως -αν δεν λειτουργήσει στην πράξη το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων – δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει τον νόμο.
Οι αμοιβές των χειρουργών στα απογευματινά χειρουργεία
Οι αμοιβές των ιατρών θα έχουν διαβάθμιση ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης και τη βαθμίδα:
Για παράδειγμα, για μία μεγάλη επέμβαση, όπως μία χολοκυστεκτομή, ένας Συντονιστής Διευθυντής ή Καθηγητής θα λαμβάνει αμοιβή 550 ευρώ, ενώ ο Επιμελητής 465 ευρώ. Ο Αναισθησιολόγος θα λαμβάνει 350 ευρώ.
Σε μία βαριά επέμβαση, η αμοιβή του Συντονιστή Διευθυντή θα είναι 750 ευρώ και του Αναισθησιολόγου 400 ευρώ, ενώ στις πολύ βαριές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα, σε καρδιοχειρουργικές, οι αντίστοιχες αμοιβές θα ανέρχονται σε 1.000 και 450 ευρώ.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη δωρεάν κάλυψη 50.000 περιστατικών από τις υπάρχουσες λίστες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ευελπιστεί τα πρώτα χρήματα να αντληθούν γύρω στο Πάσχα.
Συνολικά, έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31-12-2025 και μοναδικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος αναμονής. Αν σε μία περιφέρεια δεν επαρκούν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, θα υπάρχει η δυνατότητα τα περιστατικά να οδηγούνται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Τεράστιες οι διακυμάνσεις κόστους στα υλικά
Έναν πίνακα με αδικαιολόγητες διαφορές στα κόστη των υλικών (ακόμα και στο ίδιο νοσοκομείο) που χρησιμοποιούν οι χειρουργοί παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, στο ίδιο νοσοκομείο το κόστος των υλικών μίας καρδιοχειρουργικής επέμβασης κυμαίνονταν από 2.585 ευρώ μέχρι και 10.725 ευρώ. «Δίνουμε αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα για να προειδοποιήσουμε τους γιατρούς ότι έχουμε την τεχνική δυνατότητα να καταγράφουμε δεδομένα και θα κάνουμε αυστηρούς ελέγχους», προειδοποίησε ο κ. Θεμιστοκλέους.