Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1988 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο όρος “AIDS” ((Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1982. Από τότε μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.
Ο HIV (Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) είναι ο υπεύθυνος ιός που προκαλεί το AIDS. Ο ιός δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Το AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό HIV
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον ιό HIV είναι όσα ακολουθούν τις παρακάτω επικίνδυνες συμπεριφορές:
• Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (κολπική ή πρωκτική) με οροθετικό άτομο ή με άτομο που δεν γνωρίζει αν είναι HIV θετικό ή αρνητικό.
• Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων.
• Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με επαγγελματίες.
• Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
• Κοινή χρήση συριγγών.
• Χρήση μη αποστειρωμένων βελονών για τρύπημα αυτιών και τατουάζ.
• Κοινή χρήση sex toys.
• Μεταγγίσεις αίματος που δεν έχει ελεγχθεί.
• Μία HIV οροθετική μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.
Αν νομίζεις ότι έχεις εκτεθεί στον HIV:
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνεται προληπτικός έλεγχος σε άτομα που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στην νόσο, που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον προληπτικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε έγκυο, σε όλους τους δότες αίματος και ιστών, όπως και σε θύματα κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.
Αν ένα άτομο έχει λόγους να πιστεύει ότι είχε μια «επικίνδυνη» σεξουαλική επαφή ή ότι με κάποιον άλλον τρόπο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό HIV, είναι αναγκαίο να απευθυνθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιμώξεων και να ζητήσει να του χορηγηθεί η PEP -προφύλαξη μετά την έκθεση. Αυτό πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από την ώρα που νομίζει κάποιος ότι εκτέθηκε στον ιό HIV.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό!