Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικού Καρκίνου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.», διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Η εκδήλωση «GODay…Με την έγκαιρη διάγνωση έχεις το χρόνο!» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας (απέναντι από τη στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής) στις 18:00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες και όλους.
Η φετινή εκδήλωση εστιάζει στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος γύρω από τους γυναικολογικούς καρκίνους και στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τις διαθέσιμες δομές και τις υπηρεσίες σε γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο και τους φροντιστές τους.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και χαλάρωσης από την Ανδριάνα Ανδριώτη, κλινική έργο-φυσιολόγος / γυμνάστρια και τη Φαίδρα Κορμανού, φυσιοθεραπεύτρια. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της ηρεμίας και της εσωτερικής δύναμης, προσφέροντας μια πολύτιμη εμπειρία χαλάρωσης και αυτοσυνείδησης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια και να έχετε μαζί σας ένα στρώμα για τις ασκήσεις.
Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222 ή να αποστείλετε email στο info@anticancerath.gr.
Σχετικά με τους γυναικολογικούς καρκίνους
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι καρκίνοι του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και εμφανίζονται όταν αναπτύσσονται ανώμαλα κύτταρα ανεξέλεγκτα. Οι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου παίρνουν το όνομά τους με βάση το όργανο ή το μέρος του σώματος όπου πρωτοπαρουσιάζονται.
Οι κυριότεροι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι o καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος του τραχήλου, ο καρκίνος του κόλπου και ο καρκίνος του αιδοίου.
Τα συμπτώματα του γυναικολογικού καρκίνου εξαρτώνται από το σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος, από το μέγεθός του και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται. Στα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε γυναικολογικούς καρκίνους περιλαμβάνονται τα εξής:
• Μη φυσιολογική ή επίμονη κολπική αιμορραγία, π.χ. αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ή αιμορραγία που δεν εμπίπτει στην εμμηνόρροια, αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
• Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
• Πόνος, πίεση ή δυσφορία στην κοιλιά
• Πρησμένη κοιλιά.
• Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
• Πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
• Φαγούρα, κάψιμο ή οδυνηρότητα.
• Εξογκώματα ή έλκη.
Σε σημαντικό βαθμό, οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις, μαζί με τις επιλογές του τρόπου ζωής, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης σε ένα στάδιο όπου η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.