Οι νέοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτό είναι ένα εμπόδιο στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων αντιμετωπίζει τις χειρότερες προοπτικές εργασίας των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με το πώς αισθάνονται για τις προοπτικές τους και το πώς επηρεάζει η ανεργία την ψυχική υγεία τους είναι λιγοστές.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστημών στο King ‘s College του Λονδίνου, από το Πανεπιστήμιο Duke και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξέτασαν την στάση απέναντι στην εργασία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τις διαταραχές χρήσης ουσιών, περισσότερων από 2.000 νεαρών Βρετανών, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο της μετάβασης από την υποχρεωτική εκπαίδευση στην πρώιμη ενήλικη ζωή (18 ετών). Το 12 % αυτών δεν βρίσκονταν στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης ή της κατάρτισης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η ομάδα των νέων παρουσίαζε υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60 % των νέων που δεν βρίσκονταν στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση, είχαν ήδη βιώσει περισσότερα από ένα προβλήματα ψυχικής υγείας στην παιδική ή εφηβική ηλικία, σε σύγκριση με το περίπου 35 % των νέων ανθρώπων που ήταν στους αντίστοιχους τομείς. Επιπλέον, το 35 % των πρώτων υπέφερε από κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 18 % των δεύτερων, ενώ το 14 % και το 6% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα, παρουσίαζε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.
Ωστόσο, όταν οι πρώτοι ερωτήθηκαν σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη δουλειά και τις στρατηγικές ανεύρεσης εργασίας που είχαν χρησιμοποιήσει, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αφοσίωσης και συμπεριφορών αναζήτησης εργασίας, σε σύγκριση με όσους δεν υπάγονταν σε αυτήν την κατηγορία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι είχαν λιγότερα εφόδια για να επιτύχουν στην αγορά εργασίας, αναφέροντας χαμηλότερες δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ηγεσία και η διαχείριση του χρόνου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ενώ η προσπάθεια για να βρουν δουλειά φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τα κίνητρα. Η πλειονότητα των 18 χρονων με τους οποίους μιλήσαμε, προσπαθούσαν να βρουν δουλειά και ήταν αφοσιωμένοι στην ιδέα της εργασίας, παρόλο που ενδεχομένως υστερούσαν σε δεξιότητες που θα τους χρησίμευαν στην αγορά εργασίας», δήλωσε η καθηγήτρια Terrie Moffitt, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, από το King ‘s College του Λονδίνου.
Σε μια μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συνυπολόγισαν την προϋπάρχουσα ευαλωτότητα σε προβλήματα ψυχικής υγείας και διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις στο συγκεκριμένο τομέα παρέμεναν μεγάλες και στατιστικά σημαντικές σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Louise Arseneault, επίσης συγγραφέα της μελέτης, από το King ‘s College του Λονδίνου, οι νέοι άνθρωποι που ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν συχνά θεωρείται ότι δεν έχουν κίνητρα ή δεν θέλουν να εργαστούν. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι έχουν κίνητρα εξίσου με τους συνομηλίκους τους, όμως πολλοί αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, γεγονός που τους θέτει σε μειονεκτική θέση στην αναζήτηση εργασίας.
ΗμελέτηδημοσιεύτηκεστηνεπιθεώρησηJournal of Child Psychology and Psychiatry.