Είστε από αυτούς που με το θυμό έχουν… ολέθρια σχέση; Αν ναι σε ποια κατηγορία “θυμωμένων” ανήκετε;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέρι Ντέφενμπάχερ, ψυχολόγο που ειδικεύεται στην διαχείριση θυμού, υπάρχουν τρεις κατηγορίες θυμωμένων ανθρώπων:
1. Εκείνοι που δεν βγάζουν τον θυμό τους προς τα έξω, αλλά είναι συνεχώς οξύθυμοι και γκρινιάρηδες.
2. Οι μόνιμα θυμωμένοι άνθρωποι, που δεν βρίζουν και δεν πετούν πράγματα όταν θυμώνουν, αλλά προτιμούν να απομονώνονται κοινωνικά εξαργυρώνοντας το θυμό τους με ψυχοσωματικά προβλήματα.
3. Και οι πιο ευέξαπτοι που θυμώνουν πιο εύκολα και πιο έντονα από τον μέσο άνθρωπο.
Η τελευταία κατηγορία διακρίνεται, από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «χαμηλή ανεκτικότητα στην απογοήτευση». Δηλαδή είναι «υπερβολικά ευαίσθητοι», «ευερέθιστοι» ή «ευέξαπτοι». Νευριάζουν εύκολα, φωνάζουν, χτυπάνε το χέρι τους στο τραπέζι με την δικαιολογία πως τους πνίγει το δίκιο.
Ο… θυμός μαθαίνεται
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο θυμός είναι μια αντίδραση που μαθαίνεται. Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν βίαια εφόσον θεωρήσουν πως ο θυμός τους εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς.
Ένα παιδί για παράδειγμα μπορεί να αντιδράσει με θυμό σε κάποιο αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τους γονείς του ή τους φίλους του. Μέσω του θυμού προσπαθεί να κερδίσει τα οφέλη που θέλει και να πετύχει την υπακοή των άλλων στις απαιτήσεις του. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο θυμός γίνεται ένα «τέχνασμα» για να καταφέρει αυτό που θέλει.
Ο άνθρωπος που διαλέγει τον θυμό ως τρόπο επικοινωνίας, που είναι δηλαδή εριστικός και οξύθυμος δεν έχει μάθει να εκτιμά τη διαφορετικότητα, δεν ξέρει να επικοινωνεί και δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής. Κυρίως, όμως είναι ένας άνθρωπος φοβισμένος, που νομίζει πως ο φόβος ισοδυναμεί με αδυναμία και γι’ αυτό προσπαθεί να τον κρύψει πίσω από τον ρόλο του μόνιμα θυμωμένου.