Είτε πρόκειται για το μασούλημα ή για το δυνατό χασμουρητό, ορισμένοι ήχοι εκνευρίζουν κάποιους ανθρώπους και μάλιστα πολύ. Μερικοί από αυτούς δε, «βγαίνουν από τα ρούχα τους» κάθε φορά που κάθονται με άλλους στο τραπέζι.
Δεν πρόκειται για μία «παραξενιά» που πηγάζει από έλλειψη σεξ ή γεράματα, ούτε για μια επιθετική αντίδραση που οφείλεται στον κακό χαρακτήρα, όπως πολύ απλά θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς.
Η μισοφωνία (μίσος για ορισμένους ήχους) είναι ένα σύνδρομο, κατά το οποίο προκαλείται εκνευρισμός, οργή ή ακόμα και αηδία στους ανθρώπους, όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι οι ήχοι που παράγονται από το στόμα (πχ. μασούλημα), τα χέρια (όπως το κλικ του στυλό) και την αναπνοή (π.χ. ρουθούνισμα).
Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως το λόγο για τον οποίον οι θόρυβοι αυτοί «ερεθίζουν» τους πάσχοντες, αλλά οι πρώτες έρευνες δείχνουν μια υπερσυνδεσιμότητα μεταξύ του ακοολογικού και του μεταιχμιακού συστήματος (μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα), εξηγεί ο δρ Barron H. Lerner, καθηγητής Ιατρικής και Πληθυσμιακής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone, ο οποίος έχει και προσωπική εμπειρία.
Άλλες μελέτες συνδέουν τη μισοφωνία με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες, όμως υπάρχουν και πάσχοντες που δεν αντιμετωπίζουν κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα.
Τέλος, υπάρχουν και πολλοί ειδικοί που αμφισβητούν την ύπαρξη της μισοφωνίας και θεωρούν ότι τα συμπτώματά της δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Ωστόσο, σχετική δημοσκόπηση του Times, πριν από μερικούς μήνες, ανέδειξε το top five των πιο ενοχλητικών ήχων.
5. Τρίξιμο των δακτύλων
4. Ψαλίδισμα νυχιών
3. Ρουθούνισμα της μύτης
2. Μάσημα τσίχλας
1. Ρούφηγμα σούπας
Θεραπεία
Επειδή η αιτία της μισοφωνίας δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, δεν υπάρχει και ειδική θεραπεία. Ωστόσο, οι πάσχοντες μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα, για να ξεφύγουν από ένα πρόβλημά δυσνόητο και από πολλούς αμφισβητούμενο, το οποίο όμως οι ίδιοι βιώνουν. Αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ από ορισμένους ήχους και στη συνέχεια να κάνουν ό,τι μπορούν για να τιθασεύσουν τις αντιδράσεις τους. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει λύσεις, διδάσκοντας τους ασθενείς να αποσπούν την προσοχή τους ή να «μπλοκάρουν» την ακοή τους. Υπάρχει βέβαια και η πιο απλή λύση: η απομάκρυνση από την πηγή του ήχου, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, αφού για τους περισσότερους μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν ανεξήγητη.
Αν νομίζετε ότι πάσχετε από μισοφωνία, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.misophonia.com.