Οι selfies είναι πλέον παντού. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Τι μπορεί, όμως να κάνει έναν άνθρωπο να διακινδυνέψει τη ζωή του για να βγάλει μία ενδιαφέρουσα αυτό-φωτογραφία; Οι επιστήμονες απαντούν!
Η είδηση ότι ο ένας εκ των δίδυμων γιων του αγαπημένου τραγουδιστή και τραγουδοποιού,Nick Cave, σκοτώθηκε, έκανε το γύρω του κόσμου. Η περιοχή στην οποία βρέθηκε βαριά τραυματισμένος, ο 15χρονος Arthur, είναι γνωστή για τους απότομους γκρεμούς της και για το επικίνδυνο «σπορ» των τουριστών να κάθονται στην άκρη τους για να φωτογραφηθούν.
Δεδομένου ότι οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για ατύχημα και όχι για αυτοκτονία (χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο), μήπως πρόκειται για άλλο ένα θύμα μιας επικίνδυνης τάσης; Γιατί δυστυχώς, αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι ο πρώτος που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βγάλει μία εντυπωσιακή selfie. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πολλοί θάνατοι για τον ίδιο λόγο. Στη Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει μία προειδοποιητική εκστρατεία για τους κινδύνους των selfies μετά από μια σειρά σχετικών τραυματισμών και θανάτων που σημειώθηκαν στη χώρα.
Η επιστημονική εξήγηση
Κατά μία έννοια, μια seflie είναι η απόδειξη ότι το άτομο πραγματικά βρέθηκε και διασκέδασε σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Καθώς τα standards για το τι θεωρείται ενδιαφέρον και εντυπωσιακό ανεβαίνουν, οι άνθρωποι μπορεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες προκειμένου να βγάλουν μια ενδιαφέρουσα seflie.
«Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια έννοια που ονομάζεται ανταγωνιστική κοινωνική σύγκριση, κατά την οποία οι άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους,online, και να προσπαθούν να ξεπεράσουν τους φίλους τους με φωτογραφίες, για να δείξουν ότι η ζωή τους είναι πιο ενδιαφέρουσα. Και όλα αυτά χωρίς κατ’ ανάγκην να το σκέφτονται», δήλωσε ο Zlatan Krizan, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Σύμφωνα με την Anabel Quan-Haase, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Πληροφοριών και ΜΜΕ, στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Οντάριο, οι selfies αποκαλύπτουν το πώς οι άνθρωποι θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στους άλλους. Έτσι τα άτομα, πριν από τη λήψη και την ανάρτηση μιας selfie, εκτός από το πώς είναι η εμφάνισή τους, σκέφτονται και το τι οι άλλοι θα έβρισκαν ενδιαφέρον. Αυτή η επιθυμία να έχουν το τέλειο πλάνο μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
«Είναι μέρος του οπτικού πολιτισμού μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο, κάτι που θα επιστήσει την προσοχή των άλλων και μερικές φορές μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάληψη κινδύνων», καταλήγει η Quan-Haase.