Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδογαστρεντερολογίας, η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα μωρό τις στέρεες τροφές είναι περίπου η ηλικία των έξι μηνών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Παιδίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τη διατροφή του μωρού, καθώς υπάρχουν και κάποια τροφές που είναι απαγορευτικές για τα βρέφη αυτής της ηλικίας.
«Η ένταξη των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους πρέπει να είναι σταδιακή. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να ακολουθούμε μια πιο ελεύθερη διατροφή, από την ηλικία των 6 μηνών, χωρίς πολλούς περιορισμούς και στηριζόμενοι στα φαγητά του σπιτιού και της εποχής.
Πιο απλά, μπορούμε να πούμε ότι το βρέφος μπορεί να σιτιστεί σχεδόν με τα πάντα, ακόμη και από την ηλικία των 6 μηνών. Προφανώς ακολουθούμε μια λογική και πρακτική σειρά ένταξης των τροφών. Δεν σημαίνει πως επειδή το βρέφος μπορεί να φάει ψάρι, θα του δώσουμε σαν πρώτη τροφή ψάρι.
Υπάρχουν ωστόσο κάποια τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται στα βρέφη, και τα οποία είναι:
· Μέλι: Το μέλι μπορεί να περιέχει σπορίδια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης (Clostridiumbotulinum), το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση. Το γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι πιο ανώριμα από αυτά του ενήλικα ο οποίος δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο. Μετά την ηλικία των 12 μηνών το μέλι μπορεί να ενταχθεί στην διατροφή του βρέφους κανονικά.
· Γάλα αγελάδας: Δεν πρέπει να δίνουμε γάλα αγελάδας ως αποκλειστική πηγή γάλακτος στο βρέφος επειδή το φορτίο των πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων (κυρίως νατρίου) του γάλατος αγελάδας είναι πολύ υψηλό και ενδέχεται να προκαλέσει νεφρική βλάβη και βλάβη στον εντερικό βλεννογόνο (διάρροιες). Επίσης το γάλα αγελάδας είναι φτωχό σε σίδηρο.
Τα παιδιά που δεν θηλάζουν, δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμπορεύσιμο γάλα αγελάδας, αλλά ειδικό βρεφικό γάλα (φόρμουλα) το οποίο είναι τροποποιημένο και εμπλουτισμένο. Το βρέφος μπορεί να λάβει γάλα αγελάδας σαν συμπληρωματική τροφή (π.χ. μαζί με τα δημητριακά) αλλά όχι σαν κύρια πηγή γάλακτος, πριν τους 12 μήνες. Μετά τους 12 μήνες, το βρέφος μπορεί να λαμβάνει κανονικά γάλα αγελάδας (fullfat), ωστόσο οι βρεφικές φόρμουλες μπορούν να συνεχίζονται όταν αυτό είναι εφικτό, καθώς είναι εμπλουτισμένες.
· Γαλακτοκομικά διαίτης: Σε όλα τα γαλακτοκομικά που εντάσσουμε στη διατροφή του βρέφους, (γάλα, τυρί, γιαούρτι κτλ), μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών προτιμάμε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και όχι γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Ο λόγος είναι ότι ο βρεφικός εγκέφαλος έχει αυξημένες ανάγκες σε λιπίδια για την ανάπτυξη του σε αυτή την ηλικία.
· Ξηροί καρποί χωρίς να είναι αλεσμένοι: Ξηροί καρποί που δεν είναι αλεσμένοι πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία των 4 ετών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Αλεσμένοι ξηροί καρποί επιτρέπονται παράλληλα με την έναρξη των υπόλοιπων στερεών τροφών.
· Ζάχαρη και αλάτι: Είναι καλό όσο γίνεται να αποφεύγονται. Το βρέφος εάν έρθει σε επαφή με γλυκά και φαγητά με ζάχαρη, συνηθίζει την γλυκιά γεύση και ενδέχεται να διαμαρτύρεται και να αρνείται να δεχτεί τροφές οι οποίες δεν περιέχουν ζάχαρη. Επίσης οι τροφές με ζάχαρη σχετίζονται φυσικά σε απώτερο χρόνο με την παιδική παχυσαρκία και με την κακή υγιεινή στόματος».