Οι νέες θεραπείες τριών φαρμάκων δείχνουν πολλά υποσχόμενες για ασθενείς με διάφορα είδη λευχαιμίας, ανέφεραν ερευνητές στην πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (American Society of Hematology – ASH).
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Μελέτη με 33 ασθενείς
Σε μία μελέτη, συμμετείχαν 33 ενήλικες και παιδιά με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική προχωρημένη οξεία μυελογενή λευχαιμία με μεταλλάξεις των γονιδίων KMT2A ή NUP98.
Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς πέτυχαν είτε πλήρη ύφεση είτε πλήρη ύφεση στον μυελό των οστών με μόνο μερική ανάκτηση του αριθμού των αιμοσφαιρίων μετά από θεραπεία με τριπλό συνδυασμό χημειοθεραπείας δεσιταβίνη και κεδαζουριδίνη (Revuforj από τη Syndax Pharmaceuticals, Venclexta από την AbbVie και Inqovi από την Astex Pharmaceuticals). Η θεραπεία οδήγησε σε συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 82%.
Το Revuforj, γνωστό χημικά ως revumenib, είναι ο πρώτος αποκαλούμενος αναστολέας μενίνης που κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ. Αναστέλλοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ μενίνης και άλλων πρωτεϊνών, το revumenib μετατρέπει τα κύτταρα λευχαιμίας σε φυσιολογικά κύτταρα του αίματος.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία της οξείας λευχαιμίας με αυτές τις γενετικές ανακατατάξεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ghayas Issa.
Μελέτη με 56 ασθενείς
Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 56 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και μυελοπολλαπλασιαστικά νεοπλάσματα, το τριπλό χημειοθεραπευτικό σχήμα (Tibsovo από τη Servier, Venclexta από την AbbVie και Onureg από την Bristol Myers Squibb) πέτυχε συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 94% και ποσοστό πλήρους ύφεσης 93%.
Το ποσοστό τριετούς συνολικής επιβίωσης ήταν 70,5% και οι ασθενείς που έλαβαν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είχαν συνολικό ποσοστό τριετούς επιβίωσης 94,7%.
«Αυτό το σχήμα τριπλής χημειοθεραπείας είναι ασφαλές, καλά ανεκτό και παρείχε εντυπωσιακά ποσοστά ανταπόκρισης για όσους συμμετείχαν στη δοκιμή», δήλωσε η Δρ. Jennifer Marvin-Peek, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στη συνάντηση της ASH. «Τα αποτελέσματα που βλέπουμε πραγματικά τοποθετούν αυτό το σχήμα τριπλής χημειοθεραπείας ως πιθανή επιλογή τυπικής φροντίδας», πρόσθεσε.
Μελέτη με 41 ασθενείς
Σε μια άλλη δοκιμή ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) που δεν είχε αντιμετωπιστεί προηγουμένως, μια τριπλή αγωγή (με Jaypirca από την Eli Lilly, Gazyva από τη Roche και Venclexta από την AbbVie) πέτυχε υψηλά ποσοστά μη ανιχνεύσιμης μετρήσιμης υπολειμματικής νόσου.
Μετά από 13 κύκλους, το μη ανιχνεύσιμο ποσοστό MRD ήταν 98% στο μυελό των οστών και 100% στο αίμα μεταξύ 41 αξιολογήσιμων ασθενών. Με πιο ευαίσθητες εξετάσεις, τα ποσοστά MRD ήταν 80% και 85% στον μυελό των οστών και στο αίμα, αντίστοιχα.
«Είμαστε εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα αυτού του τριπλού σχήματος πρώτης γραμμής για τους ασθενείς μας, καθώς παρατηρήσαμε μερικά από τα υψηλότερα βάθη ύφεσης που έχουμε δει ποτέ σε ασθενείς με ΧΛΛ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nitin Jain.
«Σήμερα, έχουμε αρκετούς ασθενείς που δεν βρίσκονται πλέον στη θεραπεία και παρακολουθούνται με τακτικές εξετάσεις MRD αίματος».
Και οι τρεις ερευνητές -που αναφέρονται παραπάνω και παρουσίασαν τις μελέτες τους στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας- βρίσκονται στο MD Anderson Cancer Center, στο Χιούστον.