Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Ένα ποτήρι χυμού φρούτων την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης

    14/08/2026

    Πώς θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα – Τι να κάνετε και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα

    14/08/2026

    Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές

    14/08/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Ένα ποτήρι χυμού φρούτων την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης

      14/08/2026

      Πώς θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα – Τι να κάνετε και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα

      14/08/2026

      Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές

      14/08/2026

      Μια απρόσμενη τριπλή θεραπεία εξάλειψε πλήρως τον HIV σε νεογέννητα πρωτεύοντα

      14/08/2026

      Το ψηφιακό «τεστ» CheckED που χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες στο σπίτι και στη δουλειά

      14/08/2026
    • Επιστημονικα

      Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές

      14/08/2026

      Μια απρόσμενη τριπλή θεραπεία εξάλειψε πλήρως τον HIV σε νεογέννητα πρωτεύοντα

      14/08/2026

      Το ψηφιακό «τεστ» CheckED που χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες στο σπίτι και στη δουλειά

      14/08/2026

      Επιστήμονες του MIT: Ο εγκέφαλος μπορεί να σκέφτεται λογικά χωρίς λέξεις

      12/08/2026

      Νέο χάπι GLP-1 πέτυχε απώλεια βάρους έως 12% σε 36 εβδομάδες

      11/08/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Γεωργιάδης: Γιατρός από το Ασκληπιείο Βούλας στην Κάλυμνο – «Τα κίνητρα για τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν»

      12/08/2026

      Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030 με κάλυψη από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

      01/08/2026

      Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα δεδομένα υγείας – Τι αλλάζει

      31/07/2026

      Ψηφιακό αποθετήριο: Νέο τοπίο στις εργαστηριακές εξετάσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο

      30/07/2026

      Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση της εμπειρίας των ασθενών σε ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία

      28/07/2026
    • Ασθενεις

      Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αμέριστη στήριξη στον Σύλλογο «ΜΙΤΟΣ» – άμεση λύση για τη λειτουργία της Δομής για τον Αυτισμό στην Πάτρα

      30/07/2026

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Σαλμονέλα: Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      24/07/2026

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Επιστημονικα » Το ψηφιακό «τεστ» CheckED που χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες στο σπίτι και στη δουλειά
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το ψηφιακό «τεστ» CheckED που χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες στο σπίτι και στη δουλειά

    14/08/20266 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    ψηφιακό «τεστ» για χημικές ουσίες
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Μπορεί το σπίτι μας να κρύβει χημικές ουσίες που δεν γνωρίζουμε; Και πόσο διαφορετική είναι η εικόνα στον χώρο όπου εργαζόμαστε καθημερινά; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει το ευρωπαϊκό έργο LIFE Chemical Ambassadors for Europe (LIFE ChemBee), το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2026, με στόχο τη μείωση της καθημερινής έκθεσης των πολιτών σε επικίνδυνες χημικές ουσίες και την αλλαγή καταναλωτικών και εργασιακών πρακτικών.

    Όπως διαπιστώθηκε, από τα καθαριστικά και τα καλλυντικά μέχρι τις συσκευασίες τροφίμων, τα έπιπλα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε ένα γραφείο ή μια δημοτική υπηρεσία, η καθημερινή έκθεση σε χημικές ουσίες βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο συνήθως αντιλαμβανόμαστε.

    Το έργο, ξεκίνησε την 1/10 2022, είχε συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ συμμετείχαν φορείς από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή το Baltic Environmental Forum Germany και εθνικό εταίρο στην Ελλάδα το ECOCITY.

    Ένα «τεστ» για το σπίτι – αλλά και μια διαφορετική ματιά στον χώρο εργασίας

    Ένα από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι το CheckED, μια διαδικτυακή εφαρμογή που βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει πιθανές πηγές έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Στην περίπτωση του νοικοκυριού, ο χρήστης δημιουργεί έναν γρήγορο χάρτη του σπιτιού και απαντά σε ερωτήσεις για τις καταναλωτικές του συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τα υλικά των αντικειμένων που χρησιμοποιεί, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή ή την ανακαίνιση της κατοικίας. Με βάση τις απαντήσεις, λαμβάνει έναν δείκτη έκθεσης, ο οποίος λειτουργεί ως αφετηρία για να εντοπίσει σημεία της καθημερινότητας που μπορούν να αλλάξουν. Το τεστ μπορεί να επαναληφθεί, ώστε ο χρήστης να παρακολουθεί εάν οι αλλαγές που πραγματοποιεί βελτιώνουν την εικόνα της έκθεσής του. Η ελληνική έκδοση του CheckED παραμένει διαθέσιμη μέσω του ECOCITY.

    Η φιλοσοφία δεν σταματά στην πόρτα του σπιτιού – Ποιοι οι «ορμονικοί απατεώνες»

    Το LIFE ChemBee έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στους χώρους εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να έρχονται καθημερινά σε επαφή με προϊόντα και υλικά που περιέχουν ή απελευθερώνουν χημικές ουσίες. Γι’ αυτό και το έργο συνέδεσε την ενημέρωση των πολιτών με την εκπαίδευση εργαζομένων και οργανισμών για ασφαλέστερη διαχείριση χημικών ουσιών στην εργασία. Στο επίκεντρο του έργου βρέθηκαν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs), δηλαδή χημικές ουσίες που μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος, καθώς και οι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMRs). Το πρόβλημα είναι ότι οι ουσίες αυτές δεν βρίσκονται αποκλειστικά σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Μπορούν να συναντώνται σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, από καλλυντικά και καθαριστικά έως συσκευασίες, παιχνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές.

    Το πρόγραμμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών, αλλά και σε απλές πρακτικές πρόληψης, όπως ο σωστός αερισμός και καθαρισμός των χώρων, η υπεύθυνη κατανάλωση και η αναγνώριση σημάτων και πιστοποιήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στις ασφαλέστερες επιλογές.

    Περισσότεροι από 3.600 «Χημικοί Πρεσβευτές»

    Στην καρδιά του LIFE ChemBee βρέθηκαν οι Chemical Ambassadors, οι «Χημικοί Πρεσβευτές» που εκπαιδεύτηκαν ώστε να μεταφέρουν τη γνώση στις οικογένειες, στους συναδέλφους και στις τοπικές κοινωνίες.

    Συνολικά, περισσότεροι από 3.600 Chemical Ambassadors εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη. Η αποστολή τους ήταν να κάνουν την επιστημονική γνώση πιο πρακτική: να βοηθούν τους πολίτες να αναγνωρίζουν πιθανές πηγές έκθεσης και να υιοθετούν ασφαλέστερες επιλογές τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας. Το CheckED χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό υλικό του έργου, σε περισσότερα από 2.000 ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

    Οι δήμοι ως «φορείς αλλαγής»

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο του LIFE ChemBee εφαρμόστηκε το φινλανδικό μοντέλο Eco-Support, σύμφωνα με το οποίο εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των δήμων εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται για τους κινδύνους από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και την ασφαλέστερη διαχείρισή τους στον χώρο εργασίας.

    Στην πρώτη φάση συμμετείχαν οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Βριλησσίων. Στη δεύτερη εντάχθηκαν εννέα δήμοι και μία Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πολυγύρου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εκπαίδευση για τις χημικές ουσίες στην εργασιακή καθημερινότητα, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον, τη χρήση εργαλείων εκτίμησης έκθεσης και τις «Chemical Smart» δημόσιες προμήθειες.

    Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από τον εργαζόμενο

    Για την προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πολυγύρου, Τάνια Γιανιού, η συμμετοχή στο LIFE ChemBee ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και μέσα στις ίδιες τις δημοτικές υπηρεσίες. «Η προστασία από την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους ειδικούς. Αφορά την καθημερινότητα όλων μας και, επομένως, αφορά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας δήμος», επισημαίνει. Όπως εξηγεί, ένας εργαζόμενος που γνωρίζει τι πρέπει να προσέξει σε ένα καθαριστικό, σε ένα προϊόν ή σε μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει ως «φορέας αλλαγής», μεταφέροντας τη γνώση τόσο στην υπηρεσία του όσο και στην προσωπική του καθημερινότητα.

    «Το σημαντικό στο μοντέλο Eco-Support είναι ότι η αλλαγή ξεκινά από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όταν ένας υπάλληλος γνωρίζει τι πρέπει να προσέξει, μπορεί να μεταφέρει αυτή τη γνώση και στην υπηρεσία του και στην καθημερινότητά του», αναφέρει η κ. Γιανιού.

    Από το γραφείο μέχρι την προμήθεια

    Η αλλαγή, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τον τρόπο χρήσης ενός προϊόντος, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα: από την επιλογή και την αγορά του. Οι Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες (Green Public Procurement – GPP) αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της προσέγγισης του έργου. Ένας δήμος προμηθεύεται προϊόντα για γραφεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες καθαριότητας. Επομένως, τα κριτήρια που χρησιμοποιεί στις προμήθειές του μπορούν να επηρεάσουν ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

    «Οι δημόσιες προμήθειες είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Όταν ένας δήμος θέτει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά και χημικά κριτήρια στις προμήθειές του, μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσίδα θετικών αλλαγών, η οποία ξεπερνά τα όρια μιας υπηρεσίας», τονίζει η κ. Γιανιού. Για την ίδια, η περιβαλλοντική πολιτική ενός δήμου δεν εξαντλείται στην ανακύκλωση ή στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    «Μιλάμε για μια διαφορετική κουλτούρα πρόληψης. Δεν περιμένουμε να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να το προλάβουμε, από την επιλογή του προϊόντος μέχρι τον τρόπο χρήσης και διαχείρισής του», σημειώνει.

    Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

    Παρότι το LIFE ChemBee ολοκληρώθηκε στις 31/3 2026, η προσπάθεια δεν τελειώνει μαζί με το πρόγραμμα. Το CheckED παραμένει διαθέσιμο, ενώ η κοινότητα των Chemical Ambassadors αποτελεί πλέον ένα δίκτυο ενημερωμένων πολιτών γύρω από τα χημικά, την υγεία και τη βιώσιμη καθημερινότητα. Το βασικό μήνυμα του έργου αφορά τελικά τόσο το σπίτι όσο και τον χώρο εργασίας: η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν είναι ένα μακρινό, βιομηχανικό πρόβλημα. Είναι μέρος της καθημερινότητας και μπορεί να αντιμετωπιστεί πρώτα από όλα με γνώση και πρόληψη.

    Και η πρόληψη μπορεί να αρχίσει από μια απλή ερώτηση: τι υπάρχει πραγματικά γύρω μας – στο σπίτι όπου ζούμε και στον χώρο όπου εργαζόμαστε;

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    χημικές ουσίες
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Ένα ποτήρι χυμού φρούτων την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης

    Διατροφη

    Πώς θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα – Τι να κάνετε και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μια απρόσμενη τριπλή θεραπεία εξάλειψε πλήρως τον HIV σε νεογέννητα πρωτεύοντα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διευκρινίσεις έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τις παροχές υγείας στους εγγεγραμμένους στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η απάντηση του Ά. Γεωργιάδη σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τις ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ο ΠΟΥ επιδιώκει αντιστροφή της τάσης σε 3 μήνες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΟΔΥ: 45 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, 110 συνολικά και 9 θάνατοι

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «ανησυχεί» για τις νέες εμβολιαστικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γεωργιάδης: Γιατρός από το Ασκληπιείο Βούλας στην Κάλυμνο – «Τα κίνητρα για τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δ. Μακεδονία: Από τα πραγματικά δεδομένα στις αποφάσεις – Ένα σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επιστήμονες του MIT: Ο εγκέφαλος μπορεί να σκέφτεται λογικά χωρίς λέξεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρκούρ: Προπονητής χρησιμοποιεί το άθλημα βοηθώντας ηλικιωμένους να τονώσουν την ευκινησία και τη δύναμή τους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΙΣΠ: Παράταση για το Ψηφιακό Αποθετήριο ζητούν οι γιατροί έως 31 Δεκεμβρίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΠΙΣ ζητά πλήρη έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Αποθετηρίου από την 1/1/27

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΙΣΑ: Να θεσμοθετηθεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις Επιτροπές Ελέγχου της Περιφέρειας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ταξίδι με Ι.Χ.: Τι πρέπει να προσέξουμε πριν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γεωργιάδης για την πτώση σοβά στο Βενιζέλειο: «Δεν καταρρέει το ΕΣΥ» – Τι απαντά στις επικρίσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    Διατροφη

    Ένα ποτήρι χυμού φρούτων την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης

    14/08/20263 Mins Read
    Μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που πρόσθεσαν καθημερινά χυμό ή smoothie παρουσίασαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε δείκτες κατάθλιψης

    Πώς θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα – Τι να κάνετε και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα

    14/08/2026

    Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές

    14/08/2026

    Μια απρόσμενη τριπλή θεραπεία εξάλειψε πλήρως τον HIV σε νεογέννητα πρωτεύοντα

    14/08/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Ένα ποτήρι χυμού φρούτων την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης
    • Πώς θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα – Τι να κάνετε και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα
    • Γιατί ο εγκέφαλός σας παίρνει ξανά και ξανά τις ίδιες αποφάσεις – ακόμη κι όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές
    • Μια απρόσμενη τριπλή θεραπεία εξάλειψε πλήρως τον HIV σε νεογέννητα πρωτεύοντα
    • Το ψηφιακό «τεστ» CheckED που χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες στο σπίτι και στη δουλειά
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.