Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μαθηματικό μοντέλο διαπιστώνει πώς το πρωινό γεύμα επηρεάζει διαφορετικά την υγεία, τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας ανδρών και γυναικών. Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι, οι εξατομικευμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για τη διαχείριση του βάρους από ένα καθολικό πρόγραμμα γευμάτων, ειδικά όσον αφορά το πρωινό.
Το πρωινό συχνά περιγράφεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν και δεν πρόκειται για μια πρόσφατη ανακάλυψη, ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες τροφοδοτούν το σώμα τους με ενέργεια μετά από μια μακρά νύχτα νηστείας θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια βάρους, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις των εξατομικευμένων διατροφικών συνηθειών.
Το φύλο είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του συνολικού μεταβολισμού, μια βιολογική διάκριση γνωστή ως σεξουαλικός διμορφισμός. Αυτό οδηγεί σε προσαρμογές στη σύνθεση του σώματος, στους μεταβολικούς ρυθμούς, στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικές πηγές ενέργειας και στον ορμονικό έλεγχο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες ευνοούν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ οι γυναίκες τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Ωστόσο, λίγα από τα μαθηματικά μοντέλα που αξιολόγησαν τον μεταβολισμό αντιμετωπίζουν τις λεπτές διαφορές μεταξύ της ανδρικής και της γυναικείας φυσιολογίας.
Πως επηρεάζει το πρωινό τα επίπεδα ενέργειας σε άνδρες και γυναίκες
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στον Καναδά,δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που εισάγει ένα υπολογιστικό μοντέλο μεταβολισμού ανά φύλο σε πολλαπλά όργανα για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται διαφορετικά γεύματα.
Η διατροφή βασίζεται σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, με το σώμα να χρησιμοποιεί κατά προτίμηση υδατάνθρακες για ενέργεια, ώστε να διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, όταν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει τις ανάγκες του σώματος, η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται πιο εύκολα ως λίπος λόγω της υψηλότερης ενεργειακής του πυκνότητας από τους υδατάνθρακες.
Στόχος της μελέτης ήταν η ποσοτικοποίηση και η αξιολόγηση των διαφορών μεταξύ των φύλων στη χρήση υδατανθράκων και λίπους σε επίπεδο ολόκληρου του σώματος και των οργάνων.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν 4 πειράματα, καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν μικτά γεύματα μετά από 12 έως 14 ώρες ολονύκτιας νηστείας. Μετά την κατανάλωση των γευμάτων, οι ερευνητές αξιολόγησαν την μεταγευματική και μετααπορροφητική κατάσταση των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταβολισμός των ανδρών ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως βρώμη και δημητριακά, μετά από νηστεία αρκετών ωρών, ενώ οι γυναίκες ωφελούνται καλύτερα από ένα γεύμα με υψηλότερο ποσοστό λίπους, όπως ομελέτες και αβοκάντο.
«Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες, θα πίστευε κανείς ότι θα έκαιγαν λιγότερο λίπος για ενέργεια, αλλά δεν το κάνουν», δήλωσε η Δρ. AnitaLayton, PhD, καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo. «Τα αποτελέσματα του μοντέλου υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αποθηκεύουν περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα, αλλά καίνε και περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της νηστείας».
«Ο τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνολική μας υγεία», δήλωσε η Δρ. StéphanieAbo, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ζούμε πολυάσχολες ζωές, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι φαινομενικά ασήμαντες αποφάσεις, όπως το τι θα φάμε για πρωινό, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε το βάρος σας είτε απλώς θέλετε να διατηρήσετε την ενέργειά σας, η κατανόηση του αντίκτυπου της διατροφής στον μεταβολισμό σας είναι σημαντική».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουν πιο σύνθετες εκδοχές των μοντέλων μεταβολισμού και θα επεκταθούν πέρα από την εξέταση του βιολογικού φύλου, ενσωματώνοντας το βάρος, την ηλικία ή ακόμη και το στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας.
Πηγή: University of Waterloo