Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εξέλιξης των προκαρκινικών διαταραχών των πλασματοκυττάρων που συνδέονται με το πολλαπλό μυέλωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας πιλοτικής κλινικής μελέτης.
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια κακοήθεια των πλασματοκυττάρων, μία υποομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παράγονται στο μυελό των οστών και αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου του αίματος. Πρόκειται για μια πάθηση που ανταποκρίνεται δύσκολα στη θεραπεία, καθώς τα κακοήθη κύτταρα του μυελώματος με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν ανθεκτικότητα στα θεραπευτικά σχήματα με το χρόνο, με αποτέλεσμα η νόσος να εμφανίζει συχνές υποτροπές.
Πριν την εκδήλωση του πολλαπλού μυελώματος, συνήθως προηγούνται ορισμένες προκαρκινικές διαταραχές όπως η μονοκλωνική γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας (MGUS) και το υποβόσκον πολλαπλούν μυέλωμα (SMM). Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η κακή διατροφή και οι ανισορροπίες του εντερικού μικροβιώματος αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη αυτών των πρόδρομων παθήσεων σε πολλαπλό μυέλωμα.
Ο ρόλος της διατροφής στην εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος
Ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering θέλησε να διερευνήσει κατά πόσον οι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το πολλαπλό μυέλωμα.
Στην μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος 25 ή υψηλότερο και με πρόδρομες παθήσεις του πολλαπλού μυελώματος, όπως μονοκλωνική γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας και υποβόσκον πολλαπλούν μυέλωμα.
Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια ) για 12 εβδομάδες, σε συνδυασμό με 24 εβδομάδες εξατομικευμένης διατροφικής συμβουλευτικής. Σε όλη τη διάρκεια τα μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν τον αντίκτυπο των διατροφικών αυτών παρεμβάσεων στους δείκτες υγείας που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η διατροφή επηρέασε θετικά βασικούς παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της μετάβασης από προκαρκινικές καταστάσεις σε ενεργό πολλαπλό μυέλωμα. Όπως διαπιστώθηκε, η διατροφική παρέμβαση με φυτικές ίνες βελτίωσε το σωματικό βάρος, την μεταβολική υγεία και τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου των ασθενών.
Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν και οι κλινικοί δείκτες. Δύο ασθενείς παρουσίασαν επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου, ενώ στους υπόλοιπους ασθενείς η εξέλιξη παρέμεινε σταθερή. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σημαντικές αλλαγές στις ανοσολογικές και μεταβολικές αποκρίσεις, οι οποίες, όπως πιστεύουν, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις πέρα από τον καρκίνο.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν πώς μπορούμε, ως γιατροί, να ενδυναμώνουμε και να ενημερώνουμε τους ασθενείς, ιδίως τα άτομα με προκαρκινικά στάδια, για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο μέσω διατροφικών αλλαγών. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη ανάλυσή μας για τη βελτιωμένη ανοσοποιητική και μεταβολική απόκριση υποδηλώνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων μεταβολικών παθήσεων», λέει η Δρ. Urvi A. Shah, MD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ευνοϊκή αποδοχή του διατροφικού σχήματος, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σε ευρύτερους πληθυσμούς ασθενών.
Τους επόμενους μήνες η Δρ Shah με την ομάδα της ετοιμάζονται να διενεργήσουν μια νέα διευρυμένη, πολυκεντρική μελέτη σε μεγαλύτερες ομάδες εθελοντών για να μελετήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις της διατροφής όχι μόνο στο πολλαπλό μυέλωμα αλλά και σε άλλους προδρόμους καρκίνους του αίματος, όπως η κλωνική αιμοποίηση.
Πηγή: Memorial Sloan Kettering