Γράφει η Γράφει η Μαρία Μ. Προκοπίου, MD, MSc, Ενδοκρινολόγος -Διαβητολόγος
Ο θυρεοειδής αδένας μας και οι ορμόνες που παράγει καθορίζουν πολλές λειτουργίες στο σώμα μας- ανάμεσα σε αυτές και τη λειτουργία της καρδιάς. Τόσο η περίσσεια όσο και η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επιδρούν στην ταχύτητα και στην ένταση του καρδιακού ρυθμού, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Ως αποτέλεσμα, ένας θυρεοειδής που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που να μοιάζουν με καρδιαγγειακή νόσο ή να επιδεινώσουν τυχόν υπάρχουσα καρδιακή νόσο.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα με μία σειρά από τρόπους. Οι ανεπαρκείς ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.
Κάνουν επίσης τις αρτηρίες λιγότερο ελαστικές, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να αυξάνεται, ώστε να επιτρέψει στο αίμα να κυκλοφορήσει στο σώμα.
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, που επίσης οδηγούν σε στενεμένες, σκληρές αρτηρίες είναι μία άλλη πιθανή επίπτωση των χαμηλών επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης.
Όταν δεν υπάρχει επάρκεια θυρεοειδικών ορμονών, ούτε η καρδιά ούτε τα αγγεία λειτουργούν κανονικά.
Επίσης, στον υποθυρεοειδισμό ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να χαλαρώσει επαρκώς μετά από κάθε χτύπο και αυτό προκαλεί διαστολική δυσλειτουργία, μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Έτσι, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά ατόμων που δεν είχαν προβλήματα μέχρι σήμερα.
Ένα άλλο μη καρδιακό σύμπτωμα, ο μυϊκός πόνος σχετίζεται επίσης με την ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών και τον υποθυρεοειδισμό.
Συνοπτικά, καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Δύσπνοια
- Βραδυκαρδία: Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, ο καρδιακός ρυθμός είναι κατά 10-20 χτύπους/λεπτό αργότερος.
- Αρρυθμίες
- Υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Οίδημα
- Επιδείνωση της στεφανιαίας νόσου
Υπερθυρεοειδισμός
Το αντίθετο πρόβλημα, ο υπερθυρεοειδισμός είναι λιγότερο συχνός, επηρεάζοντας λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Ωστόσο και αυτός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καρδιά.
Η περίσσεια της θυρεοειδικής ορμόνης κάνει την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά και πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, όπως π.χ. κολπική μαρμαρυγή. Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει επίσης την ποσότητα του οξυγόνου που έχει ανάγκη η καρδιά και τον καρδιακό ρυθμό. Ως εκ τούτου το έργο της καρδιάς αυξάνεται δραστικά.
Όταν χρονίζουν, οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρδιακού συμβάματος.
Ένα άλλο σύμπτωμα του υπερθυροειδισμού στην καρδιά, είναι το αίσθημα παλμών, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε ηρεμία.
Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ένα άτομο με στενές, σκληρές αρτηρίες, ο συνδυασμός του έντονου παλμού και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη ή πόνο στο στήθος.
Τα καρδιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό συνοψίζονται στα εξής:
- Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών, ακόμη και σε ηρεμία
- Αρρυθμίες
- Υψηλή συστολική πίεση
- Δύσπνοια
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Επιδεινούμενη στηθάγχη
Βοηθήστε την καρδιά σας να παραμείνει υγιής
Η παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς ας είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση προβλημάτων στην καρδιά σας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς επιτείνουν τα συμπτώματα των ατόμων που ήδη πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ή επιταχύνουν την εξέλιξη καρδιολογικών προβλημάτων.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιος να εμφανίσει προβλήματα με τον θυρεοειδή του είναι:
Το οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια) με υπέρ- ή υποθυρεοειδισμό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και εκείνοι παρόμοια προβλήματα.
Το φύλο. Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στον θυρεοειδή σε σχέση με τους άνδρες.
Η ηλικία. Η εμφάνιση του υποθυρεοειδισμού αυξάνει με την ηλικία, ειδικά μετά τα 60 έτη.
Το ιατρικό ιστορικό. Τα προβλήματα στον θυρεοειδή είναι πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα άτομα που έχουν γκρίζα μαλλιά, που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία στο κεφάλι και στον τράχηλο και τα άτομα με λεύκη.