Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία, μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακά προβλήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αλλεργίες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται ότι αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και στην απώλεια των μαλλιών.
Ερευνητική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών του Μέλλοντος της Δημοκρατίας της Κορέας, μέσα από την έρευνά της έδειξε για πρώτη φορά ότι, η έκθεση σε κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, γνωστά ως αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM), συνδέεται με την απώλεια μαλλιών.
Η έρευνα των επιστημόνων διεξήχθη μέσω της έκθεσης των HFDPC κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής στη βάση των τριχοθυλακίων, σε διάφορες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10, όπως η σκόνη και τα καύσιμα ντίζελ. Μετά από 24 ώρες οι ερευνητές πραγματοποίησαν την εργαστηριακή τεχνική “Western Blotting” για την ανίχνευση των επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η παρουσία PM10 και καυσίμων ντίζελ μείωνε τα επίπεδα της β-κατενίνης, της πρωτεΐνης δηλαδή που είναι «υπεύθυνη» για την μορφογένεση και την ανάπτυξη της τρίχας.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι τα επίπεδα τριών ακόμη πρωτεϊνών (cyclin D1, cyclin E και CDK2) που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της τρίχας, μειώνονταν με αυξομειώσεις εξαιτίας της έκθεσης στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, γεγονός που σήμαινε ότι όσο μεγαλύτερη η μόλυνση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μείωση των επιπέδων των πρωτεϊνών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Hyuk Chul Kwon «ενώ ο συσχετισμός ανάμεσα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλά τεκμηριωμένος, δεν έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της έκθεσης σε αιωρούμενα μικροσωματίδια σε ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος και του τριχωτού. Τα ευρήματα της έρευνάς μας εξηγούν τον τρόπο δράσης των αιωρούμενων ρύπων στα ανθρώπινα θυλακικά κύτταρα, δείχνοντας τον τρόπο που οι συχνότεροι ρύποι οδηγούν σε τριχόπτωση».