Τα άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και θα πρέπει να παρακολουθούν την καρδιά τους από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.
Ερευνητική ομάδα από το Health Partners Institute στη Μινεάπολη μελέτησε περίπου 600.000 ανθρώπους ηλικία 18 έως 75 ετών. Από τα άτομα αυτά, σχεδόν το 2% είχε διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική νόσο. Συγκεκριμένα, από αυτούς το 70% είχε διπολική διαταραχή, το 18% σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και το 12% σχιζοφρένεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, στους ενήλικες με μια από αυτές τις ψυχικές νόσους, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια δέκα χρόνια μετά ήταν σχεδόν 10% και τριάντα χρόνια μετά ήταν 25%, σε σύγκριση με 8% και 11% αντίστοιχα, σε όσους δεν είχαν σοβαρή ψυχική νόσο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν εμφανής ακόμα και σε νέους ενήλικες 18 έως 34 ετών με σοβαρή ψυχική νόσο. Άνθρωποι με διπολική διαταραχή είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στα 10 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που είχαν σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναιθηματική διαταραχή.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε ενήλικες με σοβαρή ψυχική νόσο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ενήλικες με σοβαρή ψυχική νόσο είχαν διπλάσιο ποσοστό σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με ψυχικά υγιείς ανθρώπους ενώ το 15% των ενηλίκων με σοβαρή ψυχική νόσο είχε υπέρταση έναντι 13% όσων δεν είχαν σοβαρή ψυχική νόσο.
Σύμφωνα με της επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Rebecca Rossom « η έρευνα εστίασε στη συμβολή των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά και για τη σύγκριση του γενικού κινδύνου καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με και χωρίς σοβαρή ψυχική νόσο. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και θα πρέπει να παρακολουθούν την καρδιά τους από νεαρή ηλικία».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association. https://www.ahajournals.org/journal/jaha