Στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης, έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 25 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.
Το Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ. Η αναζωπύρωση αυτή της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ελάττωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά την περίοδο της πανδημίας. Στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης, έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 25 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.
Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ιλαράς, απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την 1η όσο και με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της ιλαράς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών (όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες).
Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, αποφάσισε την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων όπως αναφέρεται παρακάτω:
-Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης ιλαράς. Στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
-Δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για ιλαρά.
-Διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ προμηθεύτηκε εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 20,21,22,23,24,24 Μαΐου 2024, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με εθελοντές παιδιάτρους από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (οι οποίοι είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων) και εκπροσώπους τοπικών φορέων θα επισκεφτούν καταυλισμούς Ρομά σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της 4ης ΥΠΕ. Στόχος είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς) παιδιών Ρομά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ως εξής:
-20/5 Σέρρες
-21/5 Δράμα, Καβάλα
-22/5 Ξάνθη
-23/5 Κομοτηνή
-24/5 Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα
-25/5 Σουφλί, Διδυμότειχο
Πηγές: ΕΟΔΥ