-Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης για πρώτη φορά το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης συστηματική νόσος η οποία προσβάλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και αφορά περίπου το 2-3% του πληθυσμού.
-Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
– Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση στην Ευρώπη είναι περίπου 15.000.000.
-Στην Ελλάδα περισσότεροι από 223.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση.
– Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και τα εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός.
– Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.
-Χαρακτηριστικές βλάβες της κοινής ψωρίασης είναι οι «ψωριασικές πλάκες», δηλαδή περιοχές του δέρματος με ερυθρό χρώμα που είναι καλυμμένες με λευκωπά ή αργυρόχροα λέπια.
-Η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης, είναι η ψωρίαση κατά πλάκας που αφορά στο 80% των περιστατικών.
– Η ψωρίαση έχει γονιδιακή επιβάρυνση, δηλαδή εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που αναφέρουν ότι στην οικογένεια τους υπάρχουν άτομα που πάσχουν από ψωρίαση Έχει παρατηρηθεί πώς περίπου το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση έχουν πάσχοντα συγγενή α΄ βαθμού με ψωρίαση.
– Η ψωρίαση προκαλεί κνησμό στο 60-70% των περιπτώσεων.
-Ποσοστό 70% των ασθενών πάσχει από ήπια ψωρίαση, ενώ ποσοστό 30% από μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση.
-Στο 75% των περιπτώσεων η έναρξη της νόσου είναι πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα σε σχέση με στους άνδρες.
-Σύμφωνα με έρευνες, η ψωρίαση έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, το 50% των ασθενών με ψωρίαση βιώνει άγχος, ενώ 9 στους 10 ασθενείς νιώθουν ντροπή ή αμηχανία για το σώμα τους. Πολλοί από τους ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη, από αγχώδεις διαταραχές και σπανίως μπορεί να παρουσιάσουν έως και αυτοκτονικό ιδεασμό.
-Οι ασθενείς με ψωρίαση, ειδικά όσοι εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων.
-Σε ποσοστό που αγγίζει το 30% οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα η οποία, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και σε αναπηρία.
— Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ψωρίαση και είναι μια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και συνεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα, και την μορφή της νόσου καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς.
– Η απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ψωρίαση, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή.