Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες του αίματος θα μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο ανάπτυξης για πολλές ασθένειες.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Οι πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης περισσότερων από 60 ασθενειών αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Μια και μόνο σταγόνα αίματος θα μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση δεκάδων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του αίματος, των εκφυλιστικών νευρικών παθήσεων, της πνευμονικής νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Για την υλοποίηση της μελέτης, ομάδα ερευνητών από την GlaxoSmithKline (GSK), το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το University College London, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου, χρησιμοποίησε δεδομένα από 40.000 τυχαία επιλεγμένους εθελοντές από την Βιοτράπεζα μελέτης πρωτεϊνών μεγάλης κλίμακας UK Biobank Pharma Proteomics Project.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές με στόχο να εντοπίσουν την «υπογραφή» από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο πλάσμα του αίματος, εντόπισαν 5 έως 20 πρωτεΐνες που σχετίζονται στενά με κάθε ασθένεια και μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση 67 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, του λεμφώματος non-Hodgkin, της νόσου του κινητικού νευρώνα και της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.
Αυτές οι πρωτεϊνικές «υπογραφές» ξεπέρασαν σε επίδοση άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούσαν μετρήσεις όπως, τον αριθμό των κυττάρων του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την λειτουργία των νεφρών και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για την πρόβλεψη των 67 ασθενειών.
«Η μέτρηση μιας πρωτεΐνης για συγκεκριμένο λόγο, όπως για παράδειγμα η τροπονίνη για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, αποτελεί μια τυπική κλινική πρακτική. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι γιατί η μελέτη αυτή μάς δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε νέους δείκτες για τον έλεγχο και τη διάγνωση πολλών ασθενειών, μέσα από τις χιλιάδες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν και είναι πλέον μετρήσιμες στο ανθρώπινο αίμα», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Claudia Langenberg, διευθύντρια του Precision Healthcare University Research Institute (PHURI) στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και καθηγήτρια Υπολογιστικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή προσφέρει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την πρόβλεψη πολλών ασθενειών – κάποιες από τις οποίες συχνά χρειάζονται μήνες, ακόμη και χρόνια για να διαγνωστούν – , για τον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων νόσων αλλά και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Μια βασική πρόκληση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι ο εντοπισμός των ασθενών που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από νέα φάρμακα. «Μια τέτοια απλή εξέταση αίματος όχι μόνο θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αναζήτηση νέων φαρμάκων,» δήλωσε ο Robert Scott, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ανθρώπινης Γενετικής και Γονιδιωματικής στη φαρμακευτική εταιρεία GSK.
«Οι αιματολογικές εξετάσεις πρωτεΐνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και ευθυγραμμίζεται με την προσέγγισή μας να χρησιμοποιούμε τεχνολογία για να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για την ανθρώπινη βιολογία και τις ασθένειες», πρόσθεσε ο Robert Scott.
Η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών ασθενειών, ωστόσο, όπως τόνισαν οι ερευνητές τα ευρήματά της μελέτης πρέπει να επικυρωθούν με πρωτεομικές μελέτες μεγάλης κλίμακας σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ανθρώπων και με διαφορετικά επίπεδα συμπτωμάτων για κάθε ασθένεια.
Πηγή: Nature Medicine