Ξεκινά μέσα στο μήνα από τους ογκολογικούς ασθενείς του Αγίου Σάββα
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Μία πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση για όλους τους ασθενείς εγκαινιάζει στη χώρα μας το πρόγραμμα Hospital@Home, που ξεκινά εντός των ημερών, από τους ογκολογικούς ασθενείς του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».
Με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τα επόμενα 24ωρα, και η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, πλέον θα υπάρχει μία δόκιμη ποιοτική διαδικασία, καθώς το νοσοκομειακό φάρμακο θα μπορεί να βγει εκτός νοσοκομείου και να χορηγηθεί κατ οίκον.
«Είμαστε καθόλα έτοιμοι και ξεκινάμε μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση», δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Μιχάλης Νικολάου. Το πρώτο στάδιο, εξηγεί ο γνωστός ογκολόγος, είναι το Οίκοθεν 1, το οποίο αφορά 80 ασθενείς της Α’ Παθολογικής Oγκολογικής Κλινικής, και για το οποίο οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το Νοσοκομείο. «Το επόμενο στάδιο είναι το Οίκοθεν 2 που αφορά 320 ασθενείς το χρόνο, και των δύο Παθολογικών Ογκολογικών Κλινικών. Για αυτό το στάδιο θα χρειαστούμε μέρος από τη συνολική χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σύνολο των χρημάτων που θα απορροφήσει η χώρα μας, θα αγγίξει τα 14 εκατ. ευρώ.
Το Οίκοθεν 2, λογικά θα ξεκινήσει μετά την παρέλευση ενός έτους και αφού θα έχουμε δει επί του πρακτέου πως προχωράει το πρόγραμμα και τι ατέλειες ενδεχομένως υπάρχουν. Το Οίκοθεν 3, που είναι το αμέσως επόμενο στάδιο, ο κ. Νικολάου το χαρακτηρίζει παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο. «Δηλαδή επέκταση του προγράμματος στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα ογκολογικά νοσοκομεία και σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές ογκολογικές κλινικές. Το Οίκοθεν 3 αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια».
Το πρόγραμμα Κατ’ οίκον Νοσηλείας δεν αφορά χημειοθεραπείες
Ποια τα κριτήρια ένταξης του ασθενούς
Στο πλαίσιο του προγράμματος Hospital@Home, πρόκειται να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία ασθενών εκτός νοσοκομειακών δομών. Το πρόγραμμα Κατ’ οίκον Νοσηλείας του υπουργείου Υγείας, αφορά βιολογικούς παράγοντες και ανοσοθεραπείες και όχι χημειοθεραπείες. Τα κριτήρια για την πρόσδεση του ασθενούς στο Οίκοθεν είναι απλά αλλά σημαντικά, τονίζει ο κ. Νικολάου. «Κυρίως πρέπει το επιθυμεί ο ασθενής. Επίσης πρέπει να είναι επιλέξιμος να λάβει ανοσοθεραπεία ή βιολογικό παράγοντα. Να τονιστεί ότι όλη τη χημειοθεραπεία πρέπει να την έχει λάβει υποχρεωτικά στη νοσοκομειακή δομή. Ένα ακόμη βασικό κριτήριο είναι η νόσος να είναι σταθεροποιημένη και ο ασθενής να είναι συνεργάσιμος».
Τα οφέλη για ασθενείς και νοσοκομεία-Μελλοντικές προοπτικές στον τουρισμό υγείας
Όσον αφορά τα οφέλη από την εφαρμογή της κατ’ οίκον νοσηλείας, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, είναι για τον ασθενή, η ποιοτική υπηρεσία υγείας εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές, η ευελιξία επιλογής του τόπου λήψης της θεραπείας και η επιλογή από τον ασθενή, καθώς επίσης η εξοικονόμηση πόρων από την μεταφορά, αλλά και «ελάφρυνση» του φροντιστή, και γρηγορότερη και ευκολότερη κοινωνικοποίηση. «Για τα νοσοκομεία προβλέπεται απελευθέρωση έως και 30% χώρων, με την δυνατότητα πρόσδεσης νέων ασθενών, χωρίς αναμονές, καλύτερος έλεγχος των φαρμάκων, οικονομία κλίμακος, χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών, ελάττωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και της διασποράς αυτών. Με το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργούνται μελλοντικές προοπτικές στον τουρισμό Υγείας, καθώς αναπτύσσεται η δυνατότητα δημιουργίας νοσοκομείων «πυρήνων» και νοσοκομείων «δορυφόρων» για την πληρέστερη αντιμετώπιση του καρκίνου».
Σταδιακή επέκταση και σε άλλα χρόνια νοσήματα
Μετά τους ογκολογικούς ασθενείς, η νοσηλεία κατ’ οίκον αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και για άλλες σοβαρές και χρόνιες νόσους, όπως χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,0 κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζεται να συμπεριληφθούν και παιδιατρικοί ασθενείς. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος τελικά της ανάπτυξης του Οίκοθεν και δεν αφορά μόνο τους ογκολογικούς ασθενείς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συμβάλαμε στο να αλλάξει σελίδα η χώρα, στο πως μπορούν να θεραπευτούν οι χρόνιοι ασθενείς μας». Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).