Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες να έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων σε σχέση με τους άνδρες.
Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων και η συχνότητά εμφάνισής της αυξάνει με την ηλικία. Συνοδεύεται από σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς συχνά προκαλεί αμηχανία και αίσθημα ντροπής.
Σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη (μετα-ανάλυση) του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, οι γυναίκες με περιττό σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων.
Έπειτα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση παλαιότερων επιστημονικών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που ξεπερνούν τον φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων.
Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (από 18,5 έως 24,9), στις υπέρβαρες γυναίκες με ΔΜΣ 25 έως 29,9 ο κίνδυνος ακράτειας υπολογίστηκε αυξημένος κατά ένα τρίτο, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες με ΔΜΣ 30 και άνω, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη κλινικής καθοδήγησης των υπέρβαρων γυναικών όχι μόνο για τη βελτίωση της υγείας του μεταβολισμού τους αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης των μυών του πυελικού τους εδάφους, η οποία οδηγεί στην ακράτεια ούρων
Όπως επεσήμανε η επκεφαλής της έρευνας Δρ. Τέιλα Λάμερτον. « η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των γυναικών νεότερης ηλικίας. Αναγνωρίζοντας το υπερβολικό βάρος ως παράγοντα κινδύνου για την ακράτεια θα μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε καλύτερα τους πάσχοντες, ενώ τα ευρήματά μας αποτελούν μια βάση για να εξετάσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που θα στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ακράτειας».
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews.